sluit

Bewoners van het Witte Huis (livestream)

Lezing en gesprek met politicologen Peter van der Heiden en Bertjan Verbeek

De verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten is in alle hevigheid losgebarsten. Het lijkt niet alleen een gevecht om de kiezer maar ook een strijd tussen persoonlijkheden. Kom en luister naar politicologen Peter van der Heiden en Bertjan Verbeek over de opmerkelijke bewoners van het Witte Huis en hun impact op de Amerikaanse politiek.

President Trump wordt vaak gezien als de Amerikaanse president met de meest opmerkelijke karaktertrekken, maar klopt dat wel? En in hoeverre werken persoonlijke opvattingen van presidenten door in beleid?

ONBESPROKEN GEDRAG
President Donald Trump wordt regelmatig omschreven als iemand wiens karaktereigenschappen en overtuigingen niet zouden passen bij de rol van president. Zelfs Republikeinse collega’s beschuldigden hem van narcisme, racisme en nepotisme. Maar hoe uniek is Donald Trump? Politicoloog Peter van der Heiden laat zien dat Trumps voorgangers als John F. Kennedy, Lyndon Johnson en Bill Clinton lang niet altijd van onbesproken gedrag waren. Hoe moeten we deze mannen begrijpen en in hoeverre werkten hun soms eigenaardige persoonlijkheden en dubieuze omgang met de waarheid door in de manier waarop ze politiek bedreven?

MACHTIGE INDIVIDUEN
Hoewel de Verenigde Staten een land is van “checks & balances” heeft de president relatief veel macht. In hoeverre zijn de persoonlijke ideeën en karaktertrekken van een president bepalend voor het (buitenlands) beleid dat in de VS gevoerd wordt? Heeft de president vrij spel? Politicoloog Bertjan Verbeek verkent in hoeverre democratische instituties zoals het Huis van Afgevaardigden en de Senaat de president kunnen bijsturen.

PERSOONLIJKHEID EN PARLEMENT
Na twee korte lezingen gaan Peter van der Heiden en Bertjan Verbeek, onder leiding van historicus Lema Salah, in gesprek. Samen spreken ze over de macht de Amerikaanse presidenten, de impact van persoonlijkheid op beleid, de macht van het Congres en blikken ze – vanzelfsprekend – vooruit op de Amerikaanse verkiezingen op 3 november 2020.

OVER DE SPREKERS
Peter van der Heiden is politicoloog en docent North American Studies aan de Radboud Universiteit. Hij is gespecialiseerd in de Amerikaanse presidentiële geschiedenis en met name geïnteresseerd in de schaduwzijde daarvan. In september 2020 verscheen van zijn hand het boek Weirdo’s in het Witte Huis.

Bertjan Verbeek is politicoloog en hoogleraar Internationale betrekkingen aan de Radboud Universiteit. Hij verricht landenvergelijkend onderzoek naar (crisis)besluitvorming in buitenlands beleid.

Lema Salah is historicus en gender- en diversiteitsexpert. Momenteel is zij als Ph.D. kandidaat werkzaam op de afdeling Politicologie aan de Radboud Universiteit en aan de Faculteit der Militaire Wetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie (Breda).

DEELNAME
Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang de reminder, de link naar het verslag en aanvullende informatie van deze livestream in je mailbox.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?