sluit

Film & Gesprek – White Riot

Film & gesprek over de relatie tussen muziek en politiek
Specials

Hoe verhouden (pop)muziek en politiek zich tot elkaar? Heeft muziek een belangrijke rol in het op gang brengen van politieke bewegingen? We kijken de indrukwekkende documentaire White Riot en luisteren naar musicoloog Wouter Capitain.

White Riot verhaalt over een groep muzikanten en kunstenaars die een politieke beweging op gang brengen en samen opstaan tegen racisme eind jaren ‘70. Volgens Rubikah Shah laat haar documentaire zien hoe muziek de wereld kan veranderen. Maar kán dat wel? Hoe verhoudt (pop)muziek zich tot politiek? En heeft muziek een belangrijke rol in het op gang brengen van maatschappelijke en politieke beweging?

OVER DE SPREKERS
Wouter Capitain, musicoloog en universitair docent aan de Universiteit van Utrecht, geeft in een korte introductie zijn blik op deze vragen. Na afloop volgt er een Q&A onder leiding van Constant Hoogenbosch.

OVER DE FILM
Het zijn huiveringwekkende beelden uit de jaren ‘70: aanhangers van het National Front, getooid met nazisymbolen, die massaal door de straten marcheren. Eric Clapton en Rod Stewart die hun steun uitspreken voor deze beweging en een jonge David Bowie die zegt dat ‘Britain’ toe is aan een fascistische leider. Het zijn deze uitspraken die de trigger zijn voor een groepje bevriende kunstenaars en muzikanten om een tegenbeweging te beginnen. Vanuit een drukkerij verspreiden ze vlugschriften en organiseren ze concerten. Wat begint als een vrij obscuur en lokaal initiatief, groeit uit tot een nationale beweging die enorme demonstraties en concerten van de grond krijgt.

White Riot is een opwindende, verbijsterende en bijzonder inspirerende film over hoe eind jaren ‘70 een groepje muziekliefhebbers samen met The Clash en andere top-punk bands de grootse antiracismebeweging van Groot-Brittannië creëren.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?