sluit

Wie is nu de barmhartige Samaritaan?

Radboud Reflects

Hoe kunnen we, nu de ellende van de hele wereld zichtbaar is en binnen handbereik lijkt, voor onze naasten zorgen? Voor wie moeten wij ons verantwoordelijk voelen? Het verhaal van de barmhartige Samaritaan gaat precies over deze vragen. Kom luisteren naar Matthijs den Dulk en Mark van Ostaijen tijdens Wie is nu de barmhartige Samaritaan? van Radboud Reflects!

DE BARMHARTIGE SAMARITAAN
Een man is op reis, en wordt overvallen. Half dood ligt hij aan de kant van de weg. Twee mensen van wie je hulp zou verwachten, lopen met een boog om hem heen. Maar een Samaritaan, iemand uit de marges van de samenleving, schiet de man te hulp. Jezus vertelt dit verhaal wanneer iemand hem vraagt: wie is mijn naaste? Met het verhaal draait Jezus de vraag om: het gaat er niet om voor wie jij zou moeten zorgen, maar wie jouw hulp nodig heeft.

IEDEREEN ZORGT VOOR ZICHZELF?
Theoloog Matthijs den Dulk geeft tekst en uitleg bij de context waarin het verhaal geschreven werd. Wie waren de Samaritanen? Waarom was Jezus’ perspectief zo revolutionair? Socioloog Mark van Ostaijen stelt dat zorg voor anderen zich moeizaam verhoudt tot een toenemende zelfzorg. Bovendien zijn we als maatschappij zo geneigd om alles vanuit het individu te verklaren dat we weinig oog meer hebben voor sociale processen.

AUTONOMIE EN INDIVIDUALISERING
Na twee korte lezingen gaan beide sprekers met elkaar in gesprek: kun je ook iemands naaste zijn als de ander geen hulp nodig heeft? Durven we, in een samenleving die autonomie zo hoog in het vaandel draagt, nog wel om hulp te vragen? En wanneer heeft iemand onze hulp eigenlijk nodig: alleen als hem actief kwaad wordt aangedaan, of ook als hij het minder heeft dan wijzelf? Heeft de wereld behoeft aan meer barmhartige Samaritanen?

OVER DE SPREKERS
Matthijs den Dulk is theoloog aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich onder andere op racisme en etnische vooroordelen in Bijbelteksten.

Mark van Ostaijen is socioloog aan de Tilburg University. Hij doet onderzoek naar migratie en mobiliteit. In 2018 verscheen zijn boek Wij zijn ons. Een kleine sociologie van grote denkers.

DEELNAME
Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en Alumni Benefits Card-houders betalen € 5,00 | studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees zijn gratis.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden