sluit

Wrap Up Het Grote Straatberaad + Duurzaamheidscafé #2

Duurzaamheidscafé #2 Te droog, te warm, te nat
Nimma aan zee

Tijdens deze Wrap Up kijken we wat Het Grote Straatberaad – de vrolijke, interactieve volksvergaderingen in Nijmeegse straten over het klimaat – heeft opgeleverd. En tijdens dit Duurzaamheidscafé gaan we in gesprek over de Regionale Adaptatie Strategie. Wat krijgt de regio te verduren als het klimaat verandert, hoe bereiden we ons voor?

DE EERSTE NIJMEEGSE KLIMAATVERKLARING
Het Grote Straatberaad, georganiseerd in samenwerking met het Duurzaamheidscafé, speelt zich af in verschillende straten in Nijmegen. Het is een volksvergadering over het klimaat met live-optredens, inspirerende hulplijnen en video’s. En dat alles corona-proof, vanuit de veilige omgeving van je voordeur, balkon of tuin. Tijdens deze Wrap Up reflecteren we op alles wat is opgehaald in de verschillende straten. Uit de verschillende straatberaden die worden georganiseerd, volgt onze eerste eigen Nijmeegse klimaatverklaring. Deze straatverklaring wordt tijdens deze speciale editie van het Duurzaamheidscafé gepresenteerd. De verklaring is onderdeel van de eerste bottom-up Klimaatverklaring van Nederland: The Future We Want. Deze wordt op 22 Oktober tijdens de Nationale Klimaatdag overhandigd aan de politiek.

AANPASSEN, MAAR HOE?
Naast de uitkomst van de Straatberaden gaan we tijdens dit Duurzaamheidscafé vooral in gesprek over de Regionale Adaptatie Strategie (RAS). De aarde krijgt ongetwijfeld nog veel te verduren door de klimaatverandering. Hoe bereiden we ons dicht bij huis voor op de toenemende hitte, wateroverlast of juist droogte? Het staat allemaal in de RAS. De RAS beschrijft hoe we ervoor kunnen zorgen dat we ons goed en tijdig aanpassen aan het veranderende klimaat. We gaan in gesprek met experts en beleidsmakers over de noodzaak van de RAS en wat die adaptatiestrategie behelst.

OVER DE SPREKERS
Debatleider en journalist Rob Jaspers leidt deze avond in goede banen. Margot Ribberink, ambassadeur van duurzaamheid en klimaat vertelt over de urgentie van de RAS: wat kunnen we verwachten aan hitte en overstromingen. Piet de Klein, wethouder van Beuningen en RAS-voorzitter, legt uit wat de RAS is en wat er gaat gebeuren in de regio. Hoe loopt het op dit moment? Hoe kunnen de bewoners helpen? Mark Kemperman, projectleider RAS van de provincie Gelderland, geeft voorbeelden van de strategie. Wat kunnen we doen aan te warm, te nat, te droog? En Ingrid Kerkvliet, campagneleider van Operatie Steenbreek, vertelt hoe iedereen letterlijk in eigen tuin iets kan doen aan klimaatverandering. De avond wordt muzikaal omlijst door singer songwriter Paul de Graaf.

OPROEP: HET GROTE STRAATBERAAD
Het Grote Straatberaad van Nijmegen bij jou in de buurt! Het is tijd voor een ongewone vergadering met gewone mensen. Tijdens Het Grote Straatberaad van Nijmegen en omstreken ga je samen met mensen uit jouw straat, camping, sportclub of vriendengroep stemmen, spelen, twijfelen, touwtrekken, verhalen delen en in gesprek. Dit interactieve programma is voor iedereen, of je nu veel weet over het klimaatvraagstuk of weinig. Het is voor jong en oud bent, voor doeners en voor denkers! Samen maken jullie je eigen straatverklaring. En dat helemaal corona-proof! Aan het eind van de middag ligt er van iedere straat een straatverklaring: hoe willen jullie samenleven in een veranderende toekomst? En we nemen al die verklaringen van Groningen en andere steden mee in de allereerste bottom-up Klimaatverklaring van Nederland: #TheFutureWeWant.

We zijn op zoek naar straatcoaches en straatomroepers! Enthousiast om in jouw straat aan de gang te gaan? Lees hier meer

Ben je alleen, of met een paar mensen? Dan hebben we goed nieuws! Als het je niet lukt om nog een groep te mobiliseren is dat geen probleem! Wanneer je een mailtje stuurt naar [email protected] en laat weten met hoeveel mensen je komt dan laten we je zo snel mogelijk weten bij welke straat je kunt meedoen! Alvast tot zondag!

OVER WARMING UP: NIMMA AAN ZEE
Nijmegen is Warming Up! Net als de rest van de wereld. Maar wat betekent dat? En hoe gaan we daarmee om? Op zondag 13 september vindt de eerste editie van het kunst- & klimaatfestival Warming Up: Nimma aan Zee plaats in en om LUX. Dit eendaagse festival – onderdeel van de landelijke organisatie Warming Up – staat in het teken van klimaatverandering en –adaptatie met o.a. toegankelijke workshops, bijzondere films en diepgaande gesprekken en gaan in gesprek met kunstenaars, politici, journalisten en ondernemers. Lees hier meer

Warming Up: Nimma aan zee wordt georganiseerd in samenwerking met Waterschap Rivierenland, Europe Direct, Gemeente Nijmegen, Duurzaamheidscafé, Radboud Green Office, Architectuurcentrum Nijmegen, Rooftop Revolution, Steenbreek Nijmegen, The Big Draw en Besiendershuis Nijmegen. Het landelijke project wordt georganiseerd vanuit Stichting Impact Makers.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?