sluit

Zin geven aan je leven. Hoe doe je dat?

Filosofische werkplaats
Radboud Reflects

We geloven niet meer in DE zin van het leven. Maar dat betekent nog niet dat we niet meer nadenken over wat ONS leven zinvol of juist zinloos maakt. En we oordelen graag over de zin van andermans leven. Onderzoek waarom je leven soms zinvoller lijkt dan anders en wat het leven betekenisvol maakt.

ZINVOL
Is je leven pas zinvol als je belangrijk bent voor anderen? Of kan je leven ook zinvol zijn als je alleen maar de hele dag op je kamer sudoku’s oplost? Welke rol spelen de keuzes die we maken? En wat bedoelen we eigenlijk met zinvol leven? Filosoof Annemarie van Stee gaat hierover met de deelnemers in gesprek aan de hand van twee theorieën.

WAARDEVOL
De Amerikaanse filosoof Susan Wolf stelt dat een leven zinvol is als het voor jezelf aantrekkelijk is en voor anderen waardevol. Annemarie van Stee stelt daartegenover dat het leven zinvol is wanneer je je eigen leven zinvol vindt en anderen dat kunnen beamen. Ook als je geen grootse dingen voor de maatschappij doet, kan je leven volgens haar zinvol zijn. Wat is jouw mening?

DENK MEE
Na een korte inleiding op het onderwerp zingeven door Annemarie van Stee ga je met elkaar in gesprek. Je wordt als deelnemer uitgedaagd om zelf mee te denken en de achterliggende thema’s bij dit onderwerp te bespreken. Annemarie van Stee geeft input aan het gesprek met theorieën van filosofen en denkers. Praat mee en denk verder in een kleine setting.

OVER DE SPREKER
Annemarie van Stee is filosoof aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich op identiteit en zelfbegrip. Wie zijn we? Wat doet er werkelijk voor ons toe? En op welke manieren proberen we onszelf te begrijpen?

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en Alumni Benefits Card-houders betalen € 5,- | studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees zijn gratis.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden