sluit

Chasing Rainbows

Met het Europese project Chasing Rainbows gaat LUX letterlijk de grens over op zoek naar sociale acceptatie en veiligheid voor LHBTI+-jongeren in Europa. Het doel van het project is het ontwikkelen van een filmplatform voor en door Europese LHBTI+-jongeren en GSA’s (Gender Sexuality Alliances). De eerste stop is bij GAZE International LGBTQ+ Film Festival in Cork (Ierland).

Op 17 mei was het de Internationale dag tegen homofobie en transfobie en ging het project Chasing Rainbows van start. Ruim een week later vertrekken ze met de motor: Esther Fluijt (filmdocent bij LUX) en haar partner Carmen Zock. Ze trekken in vier maanden tijd door tien Europese landen langs culturele- en educatieve instellingen om samen de grenzen af te breken. Het doel? Het creëren van een platform waarin film een centrale plek inneemt en LHBTI+-jongeren elkaar kunnen vinden. In 2024 moet het platform staan.

Download hier de flyer van Chasing Rainbows.

LHBTI+ jongeren ervaren nog altijd veel negatieve reacties en geweld

De vrijheid om te zijn wie je wil zijn en lief te hebben wie je wil liefhebben moet helaas nog steeds bevochten worden. Op de middelbare school ligt het percentage LHBTI-leerlingen dat door leeftijdsgenoten wordt gepest tot wel vier keer hoger dan heteroseksuele leerlingen die te maken krijgen met pesterijen. LHBTI+-jongeren in Nederland en de rest van Europa worden dagelijks geconfronteerd met onevenredig veel onveiligheid en geweld. “Daar moeten we wat aan doen.” zegt Esther Fluijt. “Film is een ongelofelijk krachtig middel: je krijgt voor even een inkijkje in iemands wereld, daarna is oordelen ineens niet zo gemakkelijk meer.”

Een filmplatform voor verbinding

Het platform zal bestaan uit een database van Europese korte films en documentaires die aansluiten bij het thema ‘Jong en LHBTI+’. Bij de films wordt lesmateriaal ontwikkeld zodat docenten en filmeducatiemedewerkers gesprekken kunnen openen in de klas, op school en in het filmtheater. Ook zullen GSA’s door filmdocenten gecoacht worden in het maken van hun eigen beeldverhaal over (gender)identiteit. Zo kunnen jongeren hun eigen creativiteit en verhaal kwijt én inspireren en informeren ze leeftijdgenoten over de grens.

“Er leven zoveel mooie en bijzondere verhalen bij mensen. Daarom is de motor ook het ideale voertuig om deze reis te maken en op onderzoek uit te gaan. De muren zijn letterlijk verdwenen. Mensen spreken je heel gemakkelijk aan, zeker als vrouw op de motor. Door de spontaniteit en openheid heb je de meest bijzondere gesprekken, ook over het onderwerp LHBTI+. Ieder verhaal mag er zijn en is het waard gedeeld te worden. Deze essentie hopen we ook in het platform over te brengen.”

Volg Chasing Rainbows op Instagram

De eerste stop voor deze moderne motorrijdende verhalenverzamelaars is Cork (Ierland) daar gaan ze in gesprek met GAZE International LGBTQ+ Film Festival. Tijdens hun reis vloggen ze, delen ze bijzondere verhalen en laten ze de plekken zien waar ze in gesprek gaan met de lokale LHBTI-community en partners.

Volg Esther en Carmen via @chasing_rainbows_lux

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?