sluit

Festivals

Naast actuele films worden er door het jaar heen ook educatieprogramma’s van diverse filmfestivals aangeboden.

Zo kun je schoolvoorstellingen boeken van Cinekid (speelfilms), IDFA (documentaires), Movies that Matter (mensenrechtenfilms) en de Kortefilmpoule (korte films). Op deze pagina vind je een overzicht van het actuele aanbod bij LUX. Interesse in het boeken van een van deze titels? Neem dan contact op met de afdeling educatie.

CINEKID
Jeugdfestival Cinekid biedt het hele jaar rond verschillende speelfilms aan voor het primair onderwijs. Deze speelfilms onderscheiden zich door hun kwaliteit, cinematografie, vertelwijze en thematiek. Ook is er gratis lesmateriaal beschikbaar voor in de klas of na de voorstelling. Een overzicht van alle speelfilms is hier te vinden.

Cinekid Selectie 2018

Voor het festival van 2018 heeft Cinekid een aantal nieuwe titels geselecteerd. De geselecteerde titels zijn te vinden op de site van Cinekid.


IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) 2018
Schoolvoorstelling boeken van IDFA? Vanaf eind november bieden we weer interessante samengestelde IDFA documentaire-blokken aan voor het primair onderwijs en de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Bij alle titels is lesmateriaal beschikbaar voor in de klas. Hieronder een overzicht van de verschillende titels per onderwijstype.

Blok 1: Primair Onderwijs (groep 6/7/8)

Dit blok draait om films geselecteerd met het oog op de belevingswereld van kinderen. Uiteenlopende onderwerpen zoals het leven in een vluchtelingenkamp, twijfelen over de toekomst en het najagen van dromen komen aan bod. 

Hallo Salaam
In Hallo Salaam volgen we Sil en Merlijn die samen met hun moeders vertrekken naar Lesbos om vrijwilligerswerk te doen in een vluchtelingenkamp. Bekijk de trailer hier.
Slagershart
De opa van Wessel (13) probeert hem met veel geduld het slagersvak bij te brengen. Voor opa is het namelijk vrij duidelijk; zijn kleinzoon gaat later de familieslagerij overnemen. Voor Wessel is dat alleen nog niet zo zeker. Bekijk de trailer hier.
Girl Against Gravity (Nederlands ondertiteld) 
De elfjarige Erdenchimeg maakt op de circusschool haar grote droom waar, maar voelt zich vaak een buitenbeentje omdat haar vader in de gevangenis zit. Bekijk de trailer hier.
L U I S T E R
In L U I S T E R  krijgt het publiek een voorzichtig kijkje in gesprekken die kinderen dagelijks voeren met de Kindertelefoon. Bekijk de trailer hier.

Blok 2: Voortgezet Onderwijs onderbouw

Dit blok licht verschillende thema’s uit die spelen onder jongeren zoals social media en mediawijsheid, scheiden en eenzaamheid.  Maar ook thema’s die wat verder af staan van de gemiddelde Nederlandse jongere komen aan bod, zoals armoede en kinderarbeid.

Netiquette
Documentairemaker Mea Dols de Jong gaat samen met jongeren op zoek naar de ongeschreven regels van het internet; de nettiquette. In een aantal afleveringen wordt uitgelegd ‘hoe het hoort’ en wat absoluut ‘not done’ is op de sociale media. Bekijk hier een aflevering.
Buitenstebinnen
Na de scheiding van haar ouders volgen de veranderingen in het leven van Emma elkaar snel op. Middels fragmenten uit haar audiodagboek vertelt ze hoe zij de breuk beleeft. Bekijk de trailer hier.
Lon
In deze korte animatiefilm maken we kennis met het Antwerpen van de jaren dertig waar Lon Landau als eerste bekende decorontwerper werkzaam is bij de Koninklijke Nederlandse Schouwburg. Lon leeft als het ware zijn droom, maar als de Duitsers binnen vallen verandert alles. Bekijk de trailer hier.
Life is a Beach
We volgen de 11-jarige Javed uit Bangladesh, die samen met zijn beste vriend Shahidul (15) elke dag het lange strand van Cox’s Bazar afstruint om geld bij elkaar te sprokkelen. Naar school gaan de jongens al lang niet meer, hun leven staat in het teken van geld verdienen. Bekijk de trailer hier.

Blok 3: Voortgezet Onderwijs bovenbouw

Deze documentaire is ook geschikt voor mbo studenten.

Watani My Homeland
Dit ontroerende verhaal volgt een gezin dat in een grotendeels verwoest Aleppo probeert te vechten voor een beter bestaan. Door de ogen van de vier onschuldige jonge kinderen zien we hoe het is om in oorlog te leven, halsoverkop te moeten vluchten en hoe het is om in een nieuw land compleet opnieuw te beginnen. Bekijk de trailer hier.


MOVIES THAT MATTER 2019

Movies that Matter is het mensenrechten filmfestival van Amnesty International. LUX biedt het hele jaar door een selectie aan van het Movies that Matter Festival 2019. Lesmateriaal is gratis beschikbaar bij deze titels en zorgt voor een verdiepende ervaring voor de leerlingen. Hieronder staat de selectie per onderwijstype beschreven.

Primair Onderwijs (groep 7 en 8)

Bekas
Regie: Karzan Kader. Zweden, Finland, Irak 2012, 92 min. Gesproken taal: Koerdisch. Ondertiteling: Nederlands
Twee dakloze broertjes verdienen hun geld met schoenpoetsen in het Koerdische gedeelte van Irak. Als ze op een dag Superman zien in een klein bioscoopje, besluiten ze naar Amerika te vertrekken op een ezel die ze ‘Michael Jackson’ dopen. Hartverwarmende film over de moed, kracht en het optimisme van twee kinderen in een land vol geweld en onderdrukking onder het regime van Saddam Hoessein. Bekijk hier de trailer.

Voortgezet Onderwijs (onderbouw)

Un Sac de Billes
Regie: Christian Duguay. Frankrijk, Canada, Tsjechië 2016, 110 min. Gesproken taal: Frans. Ondertiteling: Nederlands
Un Sac de Billes is gebaseerd op het autobiografische boek van Joseph Joffo waarin de 11-jarige Joseph vertelt hoe hij als joodse jongen met zijn broer vlucht voor de nazi’s en de Tweede Wereldoorlog overleefde. Bekijk hier de trailer.

Voortgezet Onderwijs (bovenbouw) en MBO

Eye in the Sky
Regie: Gavin Hood. Verenigd Koninkrijk 2015, 102 min. Gesproken taal: Engels, Somalisch
Eye in the Sky voert leerlingen naar discussies tussen militairen en politici die beslissingen maken over leven en dood op duizenden kilometers afstand. De Britse geheime dienst leidt een drone-actie die terroristen in Kenia moet ontmaskeren. Dit dreigt echter verkeerd te gaan wanneer de levens van honderden burgers op het spel komen te staan. Een fascinerende en spannende inkijk in de huidige manier van oorlog voeren. Bekijk hier de trailer.

What Will People Say
Regie: Iram Haq. Noorwegen, Duitsland, Zweden 2017, 106 min. Gesproken taal: Noors, Urdu (Hindoestani)
De 16-jarige Nisha is een typische Noorse tiener. Ze gaat naar feestjes, hangt rond met vrienden en krijgt een vriendje. Het verschil: Nisha doet alles stiekem omdat ze streng Pakistaans wordt opgevoed. De film maakt invoelbaar hoe scher een gespleten cultuur kan snijden. Bekijk hier de trailer.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden