sluit

Festivals

Naast actuele films worden er door het jaar heen ook educatieprogramma’s van diverse filmfestivals aangeboden.

Zo kun je schoolvoorstellingen boeken van Cinekid (speelfilms), IDFA (documentaires), Movies that Matter (mensenrechtenfilms) en de Kortefilmpoule (korte films). Op deze pagina vind je een overzicht van het actuele aanbod bij LUX. Interesse in het boeken van een van deze titels? Neem dan contact op met de afdeling educatie.

MOVIES THAT MATTER
Movies that Matter wil ogen openen voor mensenrechten door middel van film. Bij jonge mensen is dit niet alleen van groot belang, het is ook een uitstekende manier om het bewustzijn over vrijheid en de rechtstaat in de maatschappij te vergroten. Naast ons jaarlijkse Movies that Matter Festival, brengen we onze filmvertoningen met verdiepingsprogramma’s ook naar een bioscoop bij jou in de buurt! Is jouw school (praktijkonderwijs of vmbo) of mbo-opleiding nog nooit eerder naar een MtM-voorstelling geweest? Het eerste bezoek is gratis (min. 70 leerlingen) en een tweede bezoek mag voor helft van de prijs (€2,50 per leerling). Dit kan dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds, De Versterking en Fonds 21. Lees hier meer over het aanbod en de kennismakingsactie. Wil je een film boeken, meer weten of advies op maat? Neem dan contact op met de afdeling educatie, dan organiseren wij in samenwerking met Movies that Matter de filmvoorstelling.

De programma’s die meedoen met de actie zijn:

Rafiki (bovenbouw vmbo/mbo)
Regie: Wanuri Kahiu. Kenia 2019, 83 min. Gesproken taal: Engels, Swahili. Ondertiteling: Nederlands.
“Goede Keniaanse meisjes worden goede Keniaanse echtgenotes”,
maar Kena en Ziki hebben heel andere plannen. Ze steunen elkaar in het najagen van hun dromen in een conservatieve wereld. Als de liefde tussen de twee meisjes opbloeit, worden de vriendinnen voor de keuze gesteld: kiezen ze voor hun geluk of hun veiligheid? De film Rafiki ging in Cannes in première en de release werd in het conservatieve Kenia verboden. De trailer vind je hier.

Schuldig (mbo)
Regie: Sarah Sylbing en Ester Gould. Nederland 2016, 45 min. Gesproken taal: Nederlands.
De succesvolle docu-serie Schuldig neemt ons mee naar de Amsterdamse volkswijk de Vogelbuurt, waar veel mensen wonen met schulden. In Nederlands hebben sommige jongeren schulden die oplopen tot €25.000. Hoe is het mogelijk dat jonge mensen zo’n hoge schuld opbouwen? Hoe ontwikkel je schulden, hoe kom je eruit, en hoe moeten we als samenleving omgaan met schulden. Bekijk de trailer hier.

Love, Simon (praktijkonderwijs, vmbo)
Regie: Greg Berlanti, Verenigde Staten 2018, 110 min. Gesproken taal: Engels. Ondertiteling: Nederlands.
Iedereen verdient ware liefde. Maar voor de zeventienjarige Simon Spier is het net iets ingewikkelder: hij moet zijn familie en vrienden nog vertellen dat hij homoseksueel is én hij weet niet wie de anonieme klasgenoot is op wie hij online verliefd is geworden. Het oplossen van beide kwesties blijkt hilarisch, angstaanjagend en zet zijn leven totaal op zijn kop. Een grappig en oprecht verhaal over opgroeien en alle hectiek rondom jezelf vinden en verliefd worden. Bekijk hier de trailer.

LUX biedt buiten deze kennismakingsactie het hele jaar door een selectie aan van het Movies that Matter Festival 2019. Lesmateriaal is gratis beschikbaar bij deze titels en zorgt voor een verdiepende ervaring voor de leerlingen. Hieronder staat een greep uit de selectie beschreven.

Un Sac de Billes (onderbouw VO) 
Regie: Christian Duguay. Frankrijk, Canada, Tsjechië 2016, 110 min. Gesproken taal: Frans. Ondertiteling: Nederlands.
Un Sac de Billes is gebaseerd op het autobiografische boek van Joseph Joffo waarin de 11-jarige Joseph vertelt hoe hij als joodse jongen met zijn broer vlucht voor de nazi’s en de Tweede Wereldoorlog overleefde. Bekijk hier de trailer.

Watani My Homeland (bovenbouw VO en mbo)
Regie: Marcel Mettelsiefen. Verenigd Koninkrijk, Duitsland 2017, 51 min. Gesproken taal: Arabisch. Ondertiteling: Engels.
Ontroerende documentaire waarin we door de ogen van kinderen zien hoe het is om in oorlog te leven, te moeten vluchten en in een nieuw land een bestaan te moeten opbouwen. Schrijnend door het verwoestende effect van oorlog en geweld, maar ontwapenend en hoopgevend door de veerkrachtigheid van de kinderen. Bekijk hier de trailer.

Eye in the Sky (bovenbouw VO en mbo) 
Regie: Gavin Hood. Verenigd Koninkrijk 2015, 102 min. Gesproken taal: Engels, Somalisch. Ondertiteling: Nederlands. 
Een fascinerende en spannende inkijk in de huidige manier van oorlog voeren. Eye in the Sky neemt de leerlingen mee naar discussies tussen militairen en politici die beslissingen maken over leven en dood op duizenden kilometers afstand. Bekijk de trailer hier.


CINEKID
Jeugdfestival Cinekid biedt het hele jaar rond verschillende speelfilms aan voor het primair onderwijs. Deze speelfilms onderscheiden zich door hun kwaliteit, cinematografie, vertelwijze en thematiek. Ook is er gratis lesmateriaal beschikbaar voor in de klas of na de voorstelling. Een overzicht van alle speelfilms is hier te vinden.

Cinekid Selectie 2018

Voor het festival van 2018 heeft Cinekid een aantal nieuwe titels geselecteerd. De geselecteerde titels zijn te vinden op de site van Cinekid.


IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) 2019
Schoolvoorstelling boeken van IDFA? Vanaf eind november bieden we weer interessante samengestelde IDFA documentaire-blokken aan voor het primair onderwijs en de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Bij alle titels is lesmateriaal beschikbaar voor in de klas. Hieronder een overzicht van de verschillende titels per onderwijstype.

Blok 1: Primair Onderwijs (groep 6/7/8)

Life is a Beach
Je volgt de 11-jarige Javed uit Bangladesh, die samen met zijn beste vriend Shahidul (15) elke dag het lange strand van Cox’s Bazar afstruint om geld bij elkaar te sprokkelen. Naar school gaan de jongens al lang niet meer, hun leven staat in het teken van geld verdienen.
180 CC
De jonge hoofdpersoon José groeit op in een achterstandswijk in Rotterdam-Zuid. Met veel oefenen, vallen en opstaan probeert hij zijn grootste wens na te jagen: meerijden met de illegale ride-outs door de stad, waarbij de fietsers zoveel mogelijk hoppen (op hun achterwiel rijden).
199 Little Heroes: Miral from Palestine
De Palestijnse Miral (11) woont met haar familie op de Westelijke Jordaanoever, waar een hoge muur hen afscheidt van Israël. Ze vertelt openhartig over haar familie, religiekwesties en het leven onder deze lastige, soms zelfs gevaarlijke omstandigheden. Toch staat haar leven vooral in het teken van voetbal.

Blok 2: Voortgezet Onderwijs onderbouw

Buitenstebinnen
Na de scheiding van haar ouders volgen de veranderingen in het leven van Emma elkaar snel op. Middels fragmenten uit haar audiodagboek vertelt ze hoe zij de breuk beleeft.
Crowley- Cowboy Up
Vechtend tegen zijn tranen probeert de Amerikaanse Crowley (14) te vertellen over zijn verongelukte broer Yancie en over zijn gescheiden ouders. Maar Crowley laat zich niet zomaar kisten door het leven. Hij heeft een droom: net zoals Yancie een goede rodeorijder worden. Is hij er klaar voor om op de rug van een stier de arena in te gaan?
Champs 
Esma (14) is een kickbokstalent met de ambitie om ‘s werelds beste vechter te worden. Ze is niet bang voor haar tegenstanders, maar wel om haar ernstig zieke moeder te verliezen. De film laat zien hoe Esma ondanks haar continue angst hard werkt om zich voor te bereiden op haar moeilijkste partij ooit.

Blok 3: Voortgezet Onderwijs bovenbouw / MBO 

Minding the Gap
Wie opgroeit in Rockford, Illinois, kijkt uit op werkeloosheid en armoede. Drie vrienden vinden een uitlaatklep in skateboarden. Een van hen, Bing Liu, filmt hun avonturen, maar ook hoe ze abrupt de volwassenheid in worden gekatapulteerd, inclusief rotbaantjes, baby’s en bedenken wat het nou eigenlijk betekent om een man te zijn. Als jonge filmmaker keert hij terug naar zijn geboorteplaats om te onderzoeken hoe overeenkomstige omstandigheden uit hun jeugd bij ieder van hen tot een ander pad en verschillende inzichten hebben geleid. Bekijk de trailer hier.


 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden