sluit

Festivals

Naast actuele films worden er door het jaar heen ook educatieprogramma’s van diverse filmfestivals aangeboden.

Zo kun je schoolvoorstellingen boeken van Cinekid (speelfilms), IDFA (documentaires), Movies that Matter (mensenrechtenfilms) en de Kortefilmpoule (korte films). Op deze pagina vind je een overzicht van het actuele aanbod bij LUX. Interesse in het boeken van een van deze titels? Neem dan contact op met de afdeling educatie.

MOVIES THAT MATTER
Movies that Matter wil ogen openen voor mensenrechten door middel van film. Bij jonge mensen is dit niet alleen van groot belang, het is ook een uitstekende manier om het bewustzijn over vrijheid en de rechtstaat in de maatschappij te vergroten. Naast ons jaarlijkse Movies that Matter Festival, brengen we onze filmvertoningen met verdiepingsprogramma’s ook naar een bioscoop bij jou in de buurt! Is jouw school (praktijkonderwijs of vmbo) of mbo-opleiding nog nooit eerder naar een MtM-voorstelling geweest? Het eerste bezoek is gratis (min. 70 leerlingen) en een tweede bezoek mag voor helft van de prijs (€2,50 per leerling). Dit kan dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds, De Versterking en Fonds 21. Lees hier meer over het aanbod en de kennismakingsactie. Wil je een film boeken, meer weten of advies op maat? Neem dan contact op met de afdeling educatie, dan organiseren wij in samenwerking met Movies that Matter de filmvoorstelling

LUX biedt buiten deze kennismakingsactie het hele jaar door een selectie aan van het Movies that Matter Festival. Lesmateriaal is gratis beschikbaar bij deze titels en zorgt voor een verdiepende ervaring voor de leerlingen. Hieronder staat een greep uit de selectie beschreven.

Vechtmeisje (onderbouw VO en praktijkonderwijs)  
Als haar ouders in een vechtscheiding verwikkeld raken, verhuist de eigenzinnige en licht ontvlambare Bo met haar moeder en broer naar Amsterdam. Daar introduceert buurmeisje Joy haar bij de kickboksclub. De twaalfjarige blijkt een natuurtalent en mag al snel meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen. Maar door de scheiding van haar ouders is ze afgeleid en komt de wedstrijd steeds meer in gevaar. Bo moet in dit drama leren zich te beheersen en accepteren dat ze niet alles onder controle heeft.

Stupid Young Heart (bovenbouw VO en mbo) 
De jonge en onbezonnen tiener Lenni is verliefd op de populaire Kiira. Kiira raakt onverwacht zwanger. De tieners worden geconfronteerd met de problemen rond het aanstaande ouderschap. Zonder veel hulp van hun alleenstaande moeders, moeten ze het zelf zien te rooien. Op zoek naar een rolmodel raakt Lenni bevriend met Janne, lid van een extreem-rechtse groepering. Terwijl hij worstelt met zijn identiteit en de stress die de zwangerschap met zich meebrengt, raakt Lenni steeds meer in de ban van zijn nieuwe, foute vrienden.

The Peanut Butter Falcon (onderbouw VO) 
De jonge Zak met het syndroom van Down heeft slechts één droom: een professionele worstelaar worden! Wanneer hij op een dag wegloopt uit het verpleegtehuis wil hij niks liever dan die droom waarmaken. Al snel ontmoet hij Tyler (Shia LaBeouf), die ook op de vlucht is. Als twee ongewone bondgenoten weten ze te ontsnappen en beleven ze de wildste avonturen.


CINEKID
Jeugdfestival Cinekid biedt het hele jaar rond verschillende speelfilms aan voor het primair onderwijs. Deze speelfilms onderscheiden zich door hun kwaliteit, cinematografie, vertelwijze en thematiek. Ook is er gratis lesmateriaal beschikbaar voor in de klas of na de voorstelling. Een overzicht van alle speelfilms is hier te vinden.


IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) 2020
Schoolvoorstelling boeken van IDFA? Vanaf eind november bieden we weer interessante samengestelde IDFA documentaire-blokken aan voor het primair onderwijs en de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Bij alle titels is lesmateriaal beschikbaar voor in de klas. Kijk voor een uitgebreide omschrijving en de trailers van de films op de site van IDFA. Hieronder een overzicht van de verschillende titels per onderwijstype.

Blok 1: Primair Onderwijs (geschikt vanaf groep 6)

Circus Zonder Tent
Romy moet afscheid nemen van haar klasgenoten, want ze gaat naar Frankrijk. Niet op vakantie maar om er te werken. In een brief aan haar klasgenoten vertelt Romy over de ups en downs van het leven als circusartiest en over de grote dromen die ze koestert.
Ons Eiland
Mirte is haar grote zus, maar voelt eigenlijk als een kleine zus, zegt Shanna aan het begin van de film. Mirte heeft namelijk downsyndroom en vindt het steeds moeilijker om haar jongere zusje te volgen.
Tweestrijd
Nick kart net als zijn tweelingbroer Tim op hoog niveau, ze zijn elkaars grootste concurrent. Voor Nick is dat soms lastig, want zijn broer Tim is vaak net een seconde sneller.

Blok 2: Primair Onderwijs (groep 7/8)

Winter Lake (Nederlands ondertiteld) 
“Mijn vrienden willen niet geloven dat ik ’s winters ga kamperen. Dat vinden ze gekkenwerk.” Maar de dertienjarige Emika vindt het juist geweldig. Samen met haar neef Antti, die voor haar een soort grote broer is, gaat ze iedere schoolvakantie naar een indrukwekkend natuurgebied in Finland.
Wolkenzusje
Het is zomer en Kess viert vakantie met haar vriendinnen. Ze heeft net afscheid genomen van de basisschool en bereidt zich voor op de overgang naar de middelbare. Sinds haar oudere zus Bo overleed toen Kess bijna vijf was, leeft ze in een huis vol herinneringen.

Blok 1: Voortgezet Onderwijs onderbouw

Winter Lake 
“Mijn vrienden willen niet geloven dat ik ’s winters ga kamperen. Dat vinden ze gekkenwerk.” Maar de dertienjarige Emika vindt het juist geweldig. Samen met haar neef Antti, die voor haar een soort grote broer is, gaat ze iedere schoolvakantie naar een indrukwekkend natuurgebied in Finland.
Skip and The Rhythm Rangers
Voor de veertienjarige Skip is dansen het allerbelangrijkste in zijn leven. Op school wordt hij gepest, want dansen is voor meisjes en homo’s, vinden zijn klasgenoten. Maar Skip gaat voor zijn passie.
Seahorse
Hanan had vijf jaar geleden nooit durven dromen dat ze nu zwemles geeft. In 2015 stak ze met haar familie in een rubberbootje de Middellandse Zee over, op de vlucht voor IS vanuit Noord-Irak. Hun boot vulde zich met water, terwijl Hanan nog niet kon zwemmen.

Blok 2: Voortgezet Onderwijs bovenbouw en MBO

Objector
Net als de meeste Israëlische jongeren moet Atalya het leger in. Ze heeft ernstige bezwaren tegen de rol van het leger in het Palestijns-Israëlische conflict en wil daar geen onderdeel van zijn. Tegelijk is ze bang dat mensen haar als verrader zien als ze weigert.
Rotjochies
Hun ouders weten zich geen raad meer. Een voorlopige ondertoezichtstelling lijkt het laatste redmiddel voor een groep tieners in Rotjochies. Op een afgelegen boerderij in Frankrijk moeten ze zichzelf, onder begeleiding van een hulpverlener, weer op het rechte pad zien te krijgen.


 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?