sluit
Filmcursussen LUX Nijmegen

Filmcursussen

Filmcursussen LUX Nijmegen

Word nóg beter in film kijken! Ontdek de betekenis van een dialoog, de zeggenschap van de regisseur of de achterliggende gedachte van bepaalde scènes tijdens onze filmcursussen. In verschillende cursussen, workshops en lessenreeksen dagen we je uit om anders te kijken naar film. Verrassend, verdiepend, en altijd blikverruimend.

Voor actuele programma’s en kaartverkoop ga je naar lux-nijmegen.nl/cursus.

Cursus première

In deze cursus graaft LUX-filmdocent Mark Meuldijk vol enthousiasme onder de oppervlakte van de nieuwste filmtitels. De opbrengst? Een heleboel dubbele bodems, verborgen betekenissen en antwoorden op vragen als: wat wil deze film ons vertellen? Wat is de achterliggende gedachte van deze scene? Wat wil deze cameravoering uitdrukken? Plus links met eerdere films van dezelfde regisseur. Zowel de typische arthouse-films als de grotere titels komen aan bod. Vaak zijn dit titels uit het programma van de filmfestivals van Cannes en Venetië. Titels die je dit jaar kan verwachten zijn onder andere Triangle of Sadness (Ruben Östlund), winnaar van het festival van Cannes 2022, en Le Otto Montagne / De Acht Bergen: de verfilming van de bestseller van Paolo Cognetti. De avonden bestaan uit een korte inleiding, de filmvertoning en na een korte pauze de nabespreking. Kaarten voor de film en de cursus zijn los van elkaar verkrijgbaar. Meer informatie over de cursus première kunt u hier vinden.

Filmcursussen van Constant Hoogenbosch

Vol passie en enthousiasme verteld filmdocent Constant Hoogenbosch je alles over films. In zijn vorige reeksen gingen hij dieper in op het werk van o.a. vrouwelijke regisseurs zoals Agnes Varda en Claire Denis. Met enorm veel kennis op zak en jaren werkervaring in de film- en mediawereld neemt Constant je mee in de wereld van film, regisseurs en meer! Vanaf woensdag 18 januari 2023 gaat er een nieuwe reeks van start. Houd onze website in de gaten voor meer informatie. Meer weten over Constant? Kijk dan op zijn website.

Filmcafé

Ook bij Filmcafé kun je rekenen op een middag vol bijzondere momenten uit bekende en minder bekende films onder leiding van Constant Hoogenbosch. Samen duik je in interessante wetenswaardigheden, anekdotes en boeiende achtergronden uit de filmwereld. Een middag vol filmeducatie met een knipoog, onder het genot van een hapje en drankje in Studio LUX. De eerstvolgende editie van Filmcafé vindt plaats op zaterdag 21 januari.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?