LUX LAB is een talentontwikkelingstraject voor mensen die live publieksprogramma’s zoals debatten en festivals willen organiseren en voor makers die zich hier verder in willen ontwikkelen.
In de training zoeken de deelnemers de grenzen van hun eigen discipline op. Ze leren de basisvaardigheden die elke programmamaker nodig heeft en volgen verdiepende modules over bijvoorbeeld storytelling, publieksparticipatie en gesprekstechnieken.
Programma’s op podia zoals LUX worden steeds belangrijker. In een individualistische samenleving zijn nieuwe plekken nodig waar mensen samenkomen, waar ruimte is voor verbeelding, gesprekken over de samenleving en zingeving. We zijn ervan overtuigd dat interdisciplinaire programma’s waarin kunst, debat en publieksinteractie elkaar raken essentieel zijn. Dat is een uitdaging. Want wie kan dat? Misschien maakt een journalist inhoudelijk sterke programma’s, prikkelt een kunstenaar de verbeelding en kan een filosoof morele discussies verdiepen. Maar wie combineert al die kwaliteiten? Dat zijn er maar weinig.
Samen met professionals uit de journalistiek, wetenschap, filosofie en de kunsten onderzoeken we de kenmerken van een goed programma: Welke vragen spelen er in de samenleving en hoe kom je tot vernieuwende invalshoeken? Welke gereedschappen – zoals storytelling, dramaturgie en vormgeving – kun je lenen uit het theater? Welke gespreksvormen – naast een standaard debat – kun je nog meer inzetten om een goed gesprek te voeren? En hoe kom je tot programma’s die je publiek daadwerkelijk in beweging brengen?
In een serie van negen dagen volg je colleges en workshops, ga je aan de slag met je eigen leervraag en ontwikkel je een vernieuwend programma.
In het najaar 2017 vond de eerste editie van LUX LAB plaats. Aan deze training namen programmamakers deel van o.a. LUX, Klooster Zwolle, Cultuur op de Campus en Theater De Lieve Vrouw.
Geïnteresseerd? Hou deze webpagina in de gaten. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Michèle Bouwmans: [email protected].