sluit

Filmcursussen

Benieuwd naar de betekenis van een film, de zeggenschap van de regisseur of de achterliggende gedachte van bepaalde scènes? In verschillende cursussen (als reeks of per les te bezoeken) graven LUX-filmdocenten Mark Meuldijk en Constant Hoogenbosch onder de oppervlakte van recente en klassieke arthousefilms. Laat je blik verruimen en verrijk je ervaring in de filmzaal.

Ze geven inleidingen, thema-avonden en nabesprekingen. Voor het actuele overzicht van de cursussen, of tickets ga je naar lux-nijmegen.nl/cursus.

FILMKRING – SEP T/M APR
Geniet je ook zo van premières, maar wil je net een beetje extra? Kom dan naar de Filmkring. Mark selecteert de leukste, verrassendste of meest inspirerende premières, en geeft voorafgaand aan de film een korte inleiding. Precies genoeg om met nét wat meer aandacht te kijken. En tegen inlevering van het toegangskaartje ontvang je een kopje koffie of thee met iets LUX-lekkers.

16 films, los of als reeks te bezoeken, v.a. 6 september 2018.

CURSUS PREMIÈRE – SEP T/M NOV
Speur jij regelmatig het internet af naar filmrecensies? Of beland je na een avondje bioscoop in een discussie over de onderliggende betekenissen van de verhaallijn? Dan is de Cursus Première iets voor jou! Na het kijken van een door Mark geselecteerde arthouse première praat hij je vol enthousiasme bij over de film en achtergronden. Met een heleboel dubbele bodems, verborgen betekenissen en antwoorden op vragen als: wat is de achterliggende gedachte van deze scène? Wat wil de cameravoering uitdrukken? Plus links met eerdere films van dezelfde regisseur.

7 cursusavonden, los of als reeks te bezoeken, v.a. 10 september 2018.

DE GROTE REGISSEURS REEKS – V.A. 3 OKT 
Alfred Hitchcock, Federico Fellini, Ingmar Bergman, David Lynch, Joel en Ethan Coen, Stanley Kubrick… Het zijn grote regisseurs uit heden en verleden waar een echte filmliefhebber niet omheen kan. Maar wat maakt deze filmmakers zo groot, zo bijzonder en in sommige gevallen zelfs uniek? Aan de hand van verschillende fragmenten bespreekt Constant de belangrijkste films van deze regisseurs. Daarnaast gaat hij in op significante persoonlijke achtergronden en neemt hij de stijl en kenmerken van de makers op de korrel. De lessen geven inzicht in de zeggenschap van de films in samenhang met de tijd en welke invloed zij hebben gehad op anderen.

6 lessen, los of als reeks te bezoeken, v.a. 3 oktober 2018.

DE GROTE REGISSEUSES REEKS – V.A. 13 FEB
Vrouwelijke regisseurs zijn over het algemeen minder bekend bij het grote publiek dan hun mannelijke equivalenten, maar dat ligt zeker niet aan de kwaliteit van hun films. In deze cursus bespreekt Constant films van regisseurs als Jane Campion, Lynne Ramsay en Susanne Bier. Wat maakt deze filmmakers zo bijzonder en welke stijl is kenmerken voor de films die zij maken?

6 lessen, los of als reeks te bezoeken, v.a. 13 februari 2019

ACTUELE PROGRAMMA’S EN TICKETS
Voor het actuele overzicht van de cursussen, of tickets ga je naar lux-nijmegen.nl/cursus.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden