sluit

Filmcursussen

Word nóg beter in film kijken! Ontdek de betekenis van een dialoog, de zeggenschap van de regisseur of de achterliggende gedachte van bepaalde scènes. In verschillende cursussen, workshops en lessenreeksen dagen we je uit om anders te kijken naar film. Verrassend, verdiepend, en altijd blikverruimend. Bekijk hieronder ons aanbod voor seizoen 2019-2020.

Voor actuele programma’s en kaartverkoop ga je naar lux-nijmegen.nl/cursus.

ONLINE FILMCURSUSREEKS – MEI T/M JUN
We starten met een vierdelige online filmcursus met filmdocent Constant Hoogenbosch. Iedere week staat een ander thema centraal. Het thema van de eerste les op dinsdag 19 mei is eten en drinken, de weken erna staan in het teken van natuur (DI 26 MEI), roadmovies (DI 2 JUN) en grimeren (DI 9 JUN) in films. In verband met de corona-crisis vinden de cursussen online plaats.

4 lessen, los of als reeks te bezoeken, v.a. dinsdag 19 mei 2020.

SUMMER SCHOOL – DE ESSENTIE VAN…
In de zomer van 2020 kun je je filmkennis bijspijkeren in de vierdelige cursus Summer School. Filmdocent Constant Hoogenbosch licht in iedere les een specifieke discipline van film uit. Aan de hand van voorbeelden bespreekt hij wat filmmakers met licht, camera, montage en geluid kunnen doen, welke hoogstandjes er in de loop van de jaren zijn afgeleverd en wat de belangrijkste ontwikkelingen/innovaties zijn geweest.

4 lessen, los of als reeks te bezoeken, v.a. woensdag 1 juli 2020.

FILMKRING – SEP T/M APR
Geniet je ook zo van premières, maar wil je net een beetje extra? Kom dan naar de Filmkring. Mark selecteert de leukste, verrassendste of meest inspirerende premières, en geeft voorafgaand aan de film een korte inleiding. Precies genoeg om met nét wat meer aandacht te kijken. De kaartverkoop voor seizoen 2019/2020 is inmiddels gestart. De lessen starten in september 2019. Download hier het Bestelformulier Filmkring 2019-2020, vul deze in en neem mee naar de kassa om je passe-partout aan te schaffen.

UPDATE: in verband met de corona-crisis zijn er 3 films op 6 middagen niet doorgegaan. Deze voorstellingen worden niet meer ingehaald, maar gecanceld. Er wordt contact opgenomen met de deelnemers over het retourbeleid. De inschrijving voor komend seizoen wordt uitgesteld tot er meer duidelijkheid is rondom de 1,5 meter-samenleving.

GEMIST

CURSUS PREMIÈRE – SEP T/M APR
Speur jij regelmatig het internet af naar filmrecensies? Of beland je na een avondje bioscoop in discussie over de onderliggende betekenissen van de verhaallijn? De Cursus Première is met goede reden al 30 jaar een groot succes. Na het kijken van een door Mark geselecteerde arthouse première praat hij je vol enthousiasme bij over de film en achtergronden. Met een heleboel dubbele bodems, verborgen betekenissen en antwoorden op vragen als: wat is de achterliggende gedachte van deze scène? Wat wil deze cameravoering uitdrukken? De cursusreeks start in september 2019.

Om de week op maandag, 19.30 uur.

DOCUMENTAIRE VAN ANALYSE TOT PRAKTIJK – V.A. ZA 14 SEP
In deze basiscursus over documentaires gaan we aan de hand van fragmenten en verhalen uit de praktijk op zoek naar het verhaal van de documentairemaker. In vier bijeenkomsten spreekt filmdocent Annelotte Verhaagen over de (on)mogelijkheid van objectiviteit, de plaats van de maker en verschillende stijlmiddelen. Je leert camera- en interviewtechnieken, hoe je je ideeën kunt realiseren en fijne kneepjes van postproductie. Vervolgens ga je zelf aan de slag met je eigen camera (mag ook een smartphone zijn). Deze cursus begint in september 2019.

4 lessen, alleen als reeks te bezoeken, v.a. zaterdag 14 september 2019.

DE GROTE REGISSEURS – SEP T/M APR
Filmdocent Constant Hoogenbosch bespreekt in reeksen van ieder zes lessen regisseurs uit heden en verleden waar een rechtgeaard filmliefhebber niet omheen kan. Wat maakt deze filmmakers zo groot, zo bijzonder en in sommige gevallen zelfs uniek? Ontdek de achtergronden, stijlkeuzes en kenmerken die de filmmakers een plek aan de top van de filmwereld hebben opgeleverd. De eerstvolgende reeks begint in september 2019.

3x 6 lessen, los of als reeks te bezoeken, v.a. woensdag 25 september.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden