sluit

Volwassenen educatie

Dit culturele seizoen graven LUX-filmdocenten Mark Meuldijk en Constant Hoogenbosch met aanstekelijk enthousiasme onder de oppervlakte van recente en klassieke films. Ze geven inleidingen, thema-avonden en nabesprekingen. Leer anders te kijken en verrijk je ervaring in de filmzaal.

CURSUS PREMIÈRE WINTER/VOORJAAR 2018
In deze cursus graaft LUX-filmdocent Mark Meuldijk vol enthousiasme onder de oppervlakte. De opbrengst? Een heleboel dubbele bodems, verborgen betekenissen en antwoorden op vragen als: wat wil deze film ons vertellen? Wat is de achterliggende gedachte van deze scène? Wat wil deze cameravoering uitdrukken? Wat zijn verbanden met eerdere films van deze regisseur?

Zowel de typische arthouse-films als de grotere titels komen aan bod. De komende periode verwachten we (onder voorbehoud) enkele spraakmakende titels die op het afgelopen festival van Cannes en Toronto draaiden: You Were Never Really Here van Lynn Ramsaye (de regisseuse van We need to talk about Kevin), het imposante Roma-drama A Ciambra, de nieuwste film van Paul Thomas Anderson Phantom Thread, en Beyond Words van Ursula Antoniak (van Nothing Personal).

De cursus bestaat uit acht maandagavonden met een inleiding, de vertoning van een premièrefilm en een nabespreking.

Data: 15 JAN, 29 JAN, 5 FEB, 19 FEB, 5 MRT, 19 MRT, 9 APR, 23 APR

Aanvang: 19.30 uur

Passe-partout: € 112,00 / LUX Vriend: € 92,00 / Student: € 68,00

Losse kaarten (voor zover voorradig): € 15,00 / LUX Vriend: € 13,00 / Student: € 10,00

Docent: Mark Meuldijk

Het inschrijfformulier kun je hier downloaden en mailen naar : mmeuldijk@lux-nijmegen.nl

Mocht dit niet lukken, dan kunt je de gevraagde gegevens ook in een mailtje zetten.

FILMKRING – SEP T/M APR
Wil je weer een jaar lang genieten van de beste premièrefilms, als een van de eersten in Nederland? Kom dan naar de Filmkring! Elke voorstelling wordt kort ingeleid door Mark, die je graag over de achtergronden van de betreffende film vertelt. Tegen inlevering van het toegangskaartje ontvang je koffie of thee met iets lekkers.

CURSUS PREMIÈRE – SEP T/M NOV
Al 30 jaar een groot succes. Mark praat je vol enthousiasme bij over de nieuwste films in ons programma. Met een heleboel dubbele bodems, verborgen betekenissen en antwoorden op vragen als: Wat is de achterliggende gedachte van deze scene? Wat wil deze cameravoering uitdrukken? Plus links met eerdere films van dezelfde regisseur.

KIJKEN MET CONSTANT – SEP T/M DEC
Waar de Filmkring en Première dieper ingaan op één titel, gaan de avonden van Constant dieper in op een centraal thema waarbij verschillende films worden aangehaald. Zo gaat er een avond over ‘verveling’, waarbij vragen aan bod komen als: Wat is dat nu precies, verveling? Hoe heeft verveling zijn weg naar film gevonden? En hoe moeilijk is het om dit uit te beelden zonder dat de toeschouwer afhaakt? Andere thema’s die aan bod komen zijn ‘coming out’, ‘angst’ en ‘kerst’.

VAN WOORD NAAR BEELD – OKT T/M JUN
Bij de premières van enkele belangwekkende boekverfilmingen presenteert Mark avonden waarin boek en film naast elkaar worden gelegd. Met onder andere op dinsdag 12 december Vele Hemels, de adaptatie van het gerenommeerde ‘Vele hemels boven de zevende’ van Griet op de Beeck. Gedurende het seizoen bekijkt Mark welke boekverfilmingen interessant zijn voor de cursus Van woord naar beeld. Houd dus de website in de gaten voor het actuele overzicht.

FILMMUZIEK – MEI
In vier lessen gaat filmdocent Constant Hoogenbosch in op de geschiedenis en ontwikkeling van de filmmuziek. Grote componisten als Ennio Morricone en John Williams komen aan bod maar ook minder bekende namen worden besproken. Dit alles wordt geïllustreerd met prachtige beeld- en geluidsfragmenten en muziekstukken.

ACTUELE PROGRAMMA’S EN TICKETS
Voor het actuele overzicht van de cursussen, of tickets ga je naar lux-nijmegen.nl/cursus.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden