sluit

Filmcursussen

Word nóg beter in film kijken! Ontdek de betekenis van een dialoog, de zeggenschap van de regisseur of de achterliggende gedachte van bepaalde scènes. In verschillende cursussen, workshops en lessenreeksen dagen we je uit om anders te kijken naar film. Verrassend, verdiepend, en altijd blikverruimend.

Voor actuele programma’s en kaartverkoop ga je naar lux-nijmegen.nl/cursus.

Cursus première

In deze cursus graaft LUX-filmdocent Mark Meuldijk vol enthousiasme onder de oppervlakte van de nieuwste filmtitels. De opbrengst? Een heleboel dubbele bodems, verborgen betekenissen en antwoorden op vragen als: wat wil deze film ons vertellen? Wat is de achterliggende gedachte van deze scene? Wat wil deze cameravoering uitdrukken? Plus links met eerdere films van dezelfde regisseur. Zowel de typische arthouse-films als de grotere titels komen aan bod. Vaak zijn dit titels uit het programma van de filmfestivals van Cannes en Venetië. Titels die je dit jaar kan verwachten zijn onder andere Triangle of Sadness (Ruben Östlund), winnaar van het festival van Cannes 2022, en Le Otto Montagne / De Acht Bergen: de verfilming van de bestseller van Paolo Cognetti. De avonden bestaan uit een korte inleiding, de filmvertoning en na een korte pauze de nabespreking. Kaarten voor de film en de cursus zijn los van elkaar verkrijgbaar. Meer informatie over de cursus première kunt u hier vinden.

Cursus – Vrouw in Film

Er is veel te vertellen over de rol en positie van de vrouw voor en achter de camera’s van de filmwereld. In deze cursus neemt filmdocent Constant Hoogenbosch je mee in de wereld van vrouw in film. (woensdag 7 september)

Cursusdata: 
Vrouw in Film: Cursus introductie (woensdag 7 september)
Vrouw in Film: Claire Denis (woensdag 14 september)
Vrouw in Film: Alice Guy Blaché (woensdag 21 september)
Vrouw in Film: Kelly Reichardt (woensdag 9 november)
Vrouw in Film: Agnes Varda (woensdag 16 november)
Vrouw in Film: Andrea Arnold (woensdag 23 november)
Vrouw in Filmmuziek (woensdag 30 november)

Cursus – Screening Sex

Laten we het eens over seks gaan hebben! Dit najaar gaan we van start met de nieuwe, prikkelende en ook nog eens bijzonder leerzame cursus Screening Sex, over seks in film. Een reeks van zes avonden met steeds een andere invalshoek, gepresenteerd door Kevin Toma en Mylaine Roelofs.

Cursusdata: 
Screening Sex: De kus (Woensdag 28 september)
Screening Sex: Tonen en verhullen (woensdag 5 oktober)
Screening Sex: Film en taboe (woensdag 12 oktober)
Screening Sex: De mannelijke en vrouwelijke blik (woensdag 19 oktober)
Screening Sex: Arthouse, mainstream en porno (woensdag 26 oktober)
Screening Sex: Film, seks en genre (woensdag 2 november)

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?