sluit

Workshops

Samen met partners ontwikkelen we steeds vaker workshops op het gebied van film- en media-educatie.

Door zelf aan de slag te gaan ervaren leerlingen en studenten dat filmmakers voortdurend keuzes maken en zo een bepaalde boodschap overbrengen. In iedere workshop experimenteren we met camerastandpunten, soorten shots en montage en reflecteren we op de effecten daarvan. Workshops vinden plaats op school of in Studio LUX, de workshopruimte van LUX. Een workshop duurt circa 2,5 uur en wordt op maat gemaakt voor verschillende leerjaren en groepen.

Workshops voor het primair onderwijs

Workshop Nepnieuws

Wat is echt en wat is nep? En welke invloed heb jij als maker op kijkers? In deze workshop analyseren we verschillende manipulatietechnieken in film en media en gaan leerlingen zelf een gekleurd media-item te maken.

Workshop animatie

Animatiefilms zijn er in alle soorten en maten, maar hoe worden films eigenlijk gemaakt? Wat is onmisbaar bij het maken van een animatiefilm? Na het kijken van de meest bijzondere voorbeelden gaan we zelf aan de slag met verschillende materialen en vormen. Drie, twee, een… actie!

Workshop kinderrechtenfilm

Dé manier om te begrijpen wat mensenrechten precies zijn, is door het verzinnen van een eigen verhaal over dit thema. Gewapend met story-board en iPad gaan kinderen op pad om hun eigen film te maken.

Kleuterworkshop stop-motion

Film is niets anders dan achter elkaar geplakte beelden. Ook de allerkleinsten kunnen prima overweg met dit principe! We kijken samen naar de leukste voorbeelden en gaan daarna aan de slag met klei en andere knutselmaterialen. Het resultaat is een vrolijk stop-motion filmpje.

Workshop vloggen

In deze workshop gaan leerlingen vloggen over een bepaald thema of onderwerp. Leerlingen leren over de juiste presentatiehouding, denken na over hoe je met elkaar omgaat op het internet en wat je wel of juist niet plaatst.

Workshops voor het voortgezet onderwijs & mbo

Crash Course Film

Hoe vertel je zelf een verhaal door het inzetten van beelden? Welke basisprincipes van film moet je kennen?  In deze workshop gaan we in op de basisprincipes van film en daarna zelf aan de slag.

Workshop nepnieuws

Wat is echt nieuws en wat is nepnieuws? En hoe beïnvloed je zelf als beeldmaker de meningen van kijkers? Leerlingen leren hoe ze kritisch kunnen kijken en hoe ze zelf deze technieken kunnen toepassen. Vervolgens gaan ze zelf de straat op om een gekleurd media item te maken.

Workshop videoclips

In deze workshop leren leerlingen bewegende beelden te maken passend bij muziek. Verhalend of juist abstract. Creativiteit en timing zijn de kernwoorden van deze workshop waarin wordt gefilmd en gemonteerd.

Workshop documentaire

Hoe objectief ben je als documentairemaker? Welke documentaire vorm kies je en met welk doel doe je dat? Net als echte documentairemakers onderzoeken leerlingen in deze workshop een onderwerp en vormen gedurende het maakproces hun eigen standpunt. Extra leuk in combinatie met een voorstelling.

What’s in a frame? (And what’s out?!)

Als filmmaker roep je altijd bepaalde verwachtingen op bij de kijker. Maar hoe zet je je kijkers op het verkeerde been? Wat laat je wel en niet zien? Welke vertelstructuur kies je en welke filmische technieken gebruik je daarbij? In de workshop geven we antwoord op deze vragen en brengen daarna eigen ideeën in de praktijk.

LUX Draait Door

Neem een kijkje achter de schermen van een talkshow! Regie, redactie, korte items, Lucky TV… Iedereen krijgt een taak en alles komt samen in een echte ‘live uitzending’ die we met de hele klas opnemen.

Geïnteresseerd in het boeken van één van de workshops voor je school of klas of benieuwd naar de tarieven? Neem dan contact op met de afdeling educatie. Bij het boeken van een workshop zit de zaalhuur, materiaal en begeleiding inbegrepen in de prijs.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?