sluit

15 jaar IndoFILMcafé

Film
Specials

Stichting IndoFILMcafé bestaat 15 jaar en viert dit met een uniek ‘kunstprogramma’, met o.a. een taxatie van Indische/Indonesische schilderijen, een vertoning van een documentaire over het leven en werk van Arie Smit en een Q&A met de makers.

PROGRAMMA
Tussen 11.00 – 13.30 uur
is de taxatie van Indische/Indonesische schilderijen door Frans Leidelmeijer, o.a. bekend van Tussen Kunst en Kitsch, en Chris Vellinga (namens Venduehuis Den Haag) in Studio LUX.
Tussen 14.30 – 15.15 uur zal de documentaire over het leven en het werk van Arie Smit worden vertoond.
Tussen 15.15 – 17.00 uur is er ruimte voor een nagesprek en een Q&A met de makers en regisseurs van de documentaire.

ARIE SMIT – ZIJN LEVEN EN ZIJN WERK
Arie Smit, zoon van een handelaar in onder meer kaas, volgde een opleiding aan de Tekenschool te Rotterdam en studeerde ook korte tijd grafisch ontwerp aan de Rotterdamse kunstacademie. Zijn grote voorbeelden waren de drie Franse kunstenaars Paul Signac, Paul Gauguin en Paul Cézanne. In 1938 meldde hij zich aan bij het KNIL in Nijmegen. Na een korte opleiding vertrok hij naar Java in Nederlands-Indië, waar hij als lithografisch tekenaar voor de Topografische Dienst (onderdeel van het KNIL) in Batavia kaarten van de archipel maakte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in Azië werd hij gevangen genomen door de Japanners. Na de oorlog keerde hij terug naar de Topografische Dienst in Djakarta in de nieuwe republiek Indonesië. In zijn vrije tijd trok hij door Java om te schilderen. Op uitnodiging van de Nederlandse kunstenaar Rudolf Bonnet bezocht hij in 1956 Bali. Hij was verrukt van de landschappen en besloot er te blijven om de dorpen, rijstterrassen, palmbomen, tempels en Balinezen vast te leggen. Hij inspireerde met zijn schilderkunst jongeren. Zo ontstond een nieuwe Balinese school: de ietwat naïeve ‘Young Artists’. In de loop van de jaren werd Smit in Indonesië een bekende kunstenaar. Het Neka Art Museum in Ubud heeft waarschijnlijk de grootste collectie Arie Smits, in een eigen paviljoen: het Arie Smit Pavilion. Arie Smit overleed 23 maart 2016 in Denpasar, Bali, op bijna 100-jarige leeftijd.

TAXATIE FRANS LIEDELMEIJER
Ter gelegenheid van het jubileum is er een speciaal voorprogramma in samenwerking met Frans Leidelmeijer, o.a. bekend van Tussen Kunst en Kitsch. Leidelmeijer houdt samen met Chris Vellinga (namens Venduehuis Den Haag) een taxatie van Indische/Indonesische schilderijen en Balinese art deco beelden. De taxatie vindt plaats van 11.00-13.30 uur in Studio LUX. Bent u in het bezit van Indische/Indonesische schilderijen of Balinese art deco beelden en wilt u deelnemen? Stuur uiterlijk 14 januari 2019 een mail naar [email protected] of [email protected] met vermelding van uw naam, adres, telefoonnummer, soort object (categorieën schilderijen en Balinese art deco beelden), de afmeting en een foto van het object. Frans Leidelmeijer is kunsthandelaar en gecertificeerd expert op het gebied van kunst en vormgeving van de periode 1850-heden. Daarnaast is hij sinds 2016 adviseur voor Indonesische kunst en vormgeving van het Venduehuis Den Haag en heeft in die functie zijn medewerking verleend aan 2 succesvolle Indonesian Art Sales.

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden