sluit

20 jaar LUX – Amour

Film
Specials

Amour draait om de liefde tussen een oud echtpaar, wanneer één van hen een beroerte krijgt en de controle over zowel lichaam als geest kwijtraakt.

Georges en Anne waren beiden piano-leraren en leven samen een rustig en gelukkig leven in hun appartement. Tot Anne een beroerte krijgt. Ze kan haar lichaam steeds minder beheersen en haar geest wordt ook steeds slechter. Bijna de gehele film speelt zich af binnen de muren van het appartement, waarbij Anne’s verval langzaam en pijnlijk in beeld wordt gebracht.

Amour, van regisseur Michael Haneke, won zowel de Oscar als de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film. En ook Emmanuelle Riva werd bij de BAFTA Awards beloond met de prijs voor beste actrice voor haar rol als Anne.

INLEIDING
Deze film wordt ingeleid door filmdocent Constant Hoogenbosch. Hoogenbosch heeft Cultuur- en Mentaliteitsgeschiedenis gestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen en werkt vanuit zijn bedrijf Movie Machine samen met filmhuizen door heel Nederland.

20 JAAR LUX: MOVING BUBBLES
LUX bestaat 20 jaar en dat vieren we met het jubileumprogramma Moving Bubbles! Tijdens dit programma, dat 21 dagen duurt – van zondag 11 t/m zaterdag 31 oktober, dagen we ons publiek uit om uit haar bubble te komen. We vertonen vanaf zondag 11 oktober 20 dagen op rij de meest favoriete films van de afgelopen 20 jaar en sluiten op zaterdag 31 oktober af met een spraakmakende avond met Sinan Can en Martin Koolhoven; de jubileumavond is zowel fysiek als via livestream te bezoeken! Lees hier meer

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?