sluit

20 jaar LUX – Das Leben der Anderen

Film
20 jaar LUX: Moving Bubbles
Specials

In Das Leben der Anderen krijgt een Stasi-agent in Oost-Berlijn de opdracht om een toneelschrijver en zijn geliefde dag en nacht af te luisteren.

De succesvolle toneelschrijver in kwestie, Georg Dreyman (Sebastian Koch) en zijn geliefde, de actrice Christa-Maria Sieland (Martina Gedeck), zijn populaire intellectuele sterren in het Oost-Berlijn van 1984. Hun acties en vooral gedachten, echter, zijn niet altijd in lijn met de ideologie van de socialistische heilstaat. De minister van Cultuur is érg geinteresseerd in Christa-Maria en geeft Stasi-agent Wiesler (Ulrich Mühe) opdracht de twee af te luisteren. Wiesler begint plichtsgetrouw aan deze taak, maar hoe meer hij in hun leven wordt gezogen, des te meer moeite heeft hij zijn loyaliteit naar de staat te behouden.

Das Leben der Anderen is het regiedebuut van Florian Henckel von Donnersmarck, die zelf het script schreef. De film won maar liefst drie European Film Awards en werd ook winnaar van de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Hoofdrolspeelster Martina Gedeck was in 2001 te zien in de arthouse-hit Bella Martha, en haar tegenspeler Sebastian Koch kennen we uit Paul Verhoevens Zwartboek. Ulrich Mühe is vooral bekend uit de films van Michael Haneke, Benny’s Video en Funny Games. Das Leben der Anderen wordt geregeld aangehaald in publieke discussies over privacy en afluisterapparatuur en wordt als zeer invloedrijk beschouwd.

INLEIDING
Deze film wordt ingeleid door filmkenner Ruud Vos. Vos is een self-proclaimed professioneel filmfan en heeft een eigen podcast, Duimpjeworstelen, waarmee hij probeert om verschillende meningen te belichten.

20 JAAR LUX: MOVING BUBBLES
LUX bestaat 20 jaar en dat vieren we met het jubileumprogramma Moving Bubbles! Tijdens dit programma, dat 21 dagen duurt – van zondag 11 t/m zaterdag 31 oktober, dagen we ons publiek uit om uit haar bubble te komen. We vertonen vanaf zondag 11 oktober 20 dagen op rij de meest favoriete films van de afgelopen 20 jaar en sluiten op zaterdag 31 oktober af met een spraakmakende avond met Sinan Can en Martin Koolhoven; de jubileumavond is zowel fysiek als via livestream te bezoeken! Lees hier meer

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden