sluit

20 jaar LUX – Parasite

Film
Specials

Vlijmscherpe en zwart-komische thriller van Bong Joon-ho, bekroond met een Oscar voor Beste Film, Beste Internationale Film, Regie én Scenario (origineel). De film gaat over een arm, Koreaans gezin dat gefascineerd raakt door de rijke familie Park en probeert van hun kapitaal te profiteren.

De familie Kim leeft in een krappe kelderwoning zonder werkende Wi-Fi. Ki-taek en zijn vrouw hebben geen baan en het gezin zit in geldnood. Als de zoon des huizes bijles gaat geven aan de dochter van de rijke familie Park, ziet het gezin mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren, waarbij ze geen moeite hebben met een leugentje om bestwil. Op slinkse wijze komt uiteindelijk het hele gezin te weken in de chique villa van de naïeve, rijke Parks. Een onverwacht voorval gooit echter roet in het eten, waardoor ze alles op alles zetten om hun bedrog niet uit te laten komen.

Na de internationale en gedeeltelijk Engelstalige producties Snowpiercer (2013) en Okja (2017) besloot regisseur Bong Joon-ho om opnieuw een Zuid-Koreaanse film op te nemen, zonder Amerikaanse of Europese acteurs. Zijn vorige volledig Zuid-Koreaanse productie, getiteld Mother, dateerde van 2009. In april 2017 kondigde Bong het project aan en maakte bekend dat Song Kang-ho de hoofdrol zou vertolken. Song had eerder al met Bong samengewerkt aan de films Memories of Murder (2003), The Host (2006) en Snowpiercer. Met Parasite sleepte Joon-ho een totaal van maar liefst 50 prijzen en nominaties in de wacht.

INLEIDING
Deze film wordt ingeleid door filmkenner Ruud Vos. Vos is een self-proclaimed professioneel filmfan en heeft een eigen podcast, Duimpjeworstelen, waarmee hij probeert om verschillende meningen te belichten.

20 JAAR LUX: MOVING BUBBLES
LUX bestaat 20 jaar en dat vieren we met het jubileumprogramma Moving Bubbles! Tijdens dit programma, dat 21 dagen duurt – van zondag 11 t/m zaterdag 31 oktober, dagen we ons publiek uit om uit haar bubble te komen. We vertonen vanaf zondag 11 oktober 20 dagen op rij de meest favoriete films van de afgelopen 20 jaar en sluiten op zaterdag 31 oktober af met een spraakmakende avond met Sinan Can en Martin Koolhoven; de jubileumavond is zowel fysiek als via livestream te bezoeken! Lees hier meer

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?