sluit

20 jaar LUX – Tonio

Film
Specials

Hoe reageer je wanneer je enige zoon plotseling sterft? Terwijl zijn vrouw Mirjam (Rifka Lodeizen, Publieke Werken) huilbuien heeft, zit schrijver Adri (Pierre Bokma, Cloaca) vast in zijn eigen hoofd.

Alles wil hij weten. Was hij er genoeg voor zijn zoon? Wie was het meisje dat Tonio vlak voor zijn dood fotografeerde? Waarom nam hij net deze route op de fatale avond? Adri verzamelt alle informatie, kruipt ook in de fles en probeert alles te herleven. Tonio is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van A.F.Th. van der Heijden. Net zoals het boek zoomt de film in op het verwerkingsproces dat de schrijver doormaakte, nadat zoon Tonio een dodelijk ongeluk had. Met een prachtdebuut van Chris Peters in de titelrol en de beste filmrol van Pierre Bokma in jaren.

De verfilming is geregisseerd door meervoudig Gouden Kalf-winnares Paula van der Oost. Met fluwelen handschoenen boetseert ze uit het loodzware bronmateriaal een ingetogen filmdrama. Zowel critici als lezers liepen weg met de roman Tonio. Het boek is in 2012 bekroond met de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs.

20 JAAR LUX: MOVING BUBBLES
LUX bestaat 20 jaar en dat vieren we met het jubileumprogramma Moving Bubbles! Tijdens dit programma, dat 21 dagen duurt – van zondag 11 t/m zaterdag 31 oktober, dagen we ons publiek uit om uit haar bubble te komen. We vertonen vanaf zondag 11 oktober 20 dagen op rij de meest favoriete films van de afgelopen 20 jaar en sluiten op zaterdag 31 oktober af met een spraakmakende avond met Sinan Can en Martin Koolhoven; de jubileumavond is zowel fysiek als via livestream te bezoeken! Lees hier meer

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?