sluit

2001: A Space Odyssey (50th Anniversary)

Film
Blikverruimers

Ter ere van 50 jaar Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey, zal er een ‘niet-gerestaureerde’ versie van deze baanbrekende en epische sciencefiction-vertelling bij ons te zien zijn.

2001: A Space Odyssey wordt gezien als een van de beste films van de 20ste eeuw en is daarom eenmalig weer te zien in de bioscopen. De film wordt geregisseerd door regielegende Stanley Kubrick die ook verantwoordelijk is voor de bekende horrorfilm The Shining.

In 2001: A Space Odyssey ontdekt een groep apen, even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde, een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL-9000.

De film werd in 1968 oorspronkelijk uitgebracht in 70 mm Cinerama roadshow-formaat. De film vertelt het verhaal van de bemanning van een ruimteschip die op een mysterieuze missie wordt gestuurd en te maken krijgt met een slecht functionerend en mogelijk kwaadwillend computersysteem.

Blikverruimer
Deze film van Stanley Kubrick is een baanbrekend audio-visueel spektakel, dat je alleen maar kunt ondergaan. Hoewel Kubrick een echte sci-fi wilde maken en een fascinatie had voor aliens, levert de film juist ook commentaar op het menselijk leven. De cryptische film laat je dromen over andere werelden met overweldigende special effects, onberispelijk productieontwerp, profetische technologie en vervoerende klassieke muziek.

  • Kubrick heeft met zijn 2001: A Space Odyssey vertelformules voor grote Hollywoodfilms doen wankelen en visuele effecten van de toekomst het heden ingeslingerd.
    VPRO Cinema
  • Een weergaloze film die met woorden geen recht kan worden gedaan. Je moet hem beleven. Een absoluut meesterwerk.
    Cinemagazine

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden