sluit

20th Century Women

Film

Santa Barbara, 1979. De excentrieke Dorothea is vijfenvijftig jaar oud, gescheiden, en woont in een groot pand waar verschillende huurders hun toevlucht hebben gevonden.

Hier woont ze samen met haar vijftienjarige zoon Jamie. Dorothea is duidelijk van een andere generatie, maar doet haar best om haar puberende zoon te begrijpen. Ze schakelt de hulp in van twee jonge vrouwen; de vrijdenkende fotografe Abbie en buurmeisje Julie. Abbie heeft onlangs kanker overwonnen. Julie is een schoolvriendin van Jamie en is met haar seksualiteit aan het experimenteren. Ondanks dat Jamie verliefd is op Julie, wilt zij alleen maar vrienden met hem zijn. Met zijn drieën sturen ze de gevoelige, slimme Jamie, en vertellen ze hem hun ervaringen met seks, de liefde, vrijheid en vrouw zijn.

Met 20th Century Women heeft regisseur Mike Mills (Thumbsucker) een ontroerend en hartverwarmend portret geschetst over vrouwen. Hij haalde inspiratie uit eigen jeugd en de opvoeding door zijn eigen moeder. Mills heeft voor deze film een Oscar nominatie ontvangen voor Best Original Screenplay. Hij neemt je volledig terug de jaren 70 in, mede door de fantastische soundtrack met nummers van muziekiconen David Bowie en The Talking Heads. Annette Bening (American Beauty, The Kids Are All Right) speelt een overtuigende Dorothea en heeft voor deze film een Golden Globe nominatie voor beste actrice in de wacht gesleept. Het is niet de eerste keer dat Mills een film maakt over familierelaties. In zijn Oscar winnende film Beginners focuste hij zich op vader-zoonrelaties en haalde hij inspiratie uit de relatie met zijn vader.

  • Authentieke 20th Century Women zit vol met gevoelige, rake observaties
    De Volkskrant
  • Annette Bening heeft een van de beste rollen van haar carrière als Dorothea en vormt met haar genuanceerde spel vol lagen de ruggengraat van de film
    Filmtotaal
  • Intens, droevig, ontwapenend en grappig tegelijk
    Filmvandaag

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden