sluit

A Parked Life

Film
LUXdocs

A Parked Life is een intiem portret van Petar, een stoere vrijbuiter die al negen jaar een beroep doet dat hij verafschuwt: truckchauffeur. Een road movie pur sang die ons naar verre uithoeken van het Europese continent voert en waarin de landschappen bijdragen aan het gevoel van vervreemding.

Hij is één van de honderdduizenden Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die 46 weken per jaar kriskras door Noord-, Zuid- en West-Europa rijden en telkens maandenlang in hun cabine leven op en langs snelwegen. Terwijl hij de monotone ritten ondergaat, de vele uren wachten en de onvriendelijke behandeling die hem vrijwel overal te beurt valt, voelt hij zijn vrouw en kind van zich weg drijven.

Gaandeweg verandert de film van toon en stijl en wordt de kijker dieper ondergedompeld in de emotionele consequenties van dit leven voor de chauffeur. De vele kilometers die Petar aflegt worden een metafoor voor een innerlijke reis, een pelgrimstocht: Hoe is hij in dit leven beland? Leidt de snelweg hem naar een beter leven? Of is het een straat zonder eind?

A Parked Life is bovendien een brandend actuele documentaire over de moeilijke positie waarin Europa zich sinds de laatste uitbreiding bevindt. Een blik op een continent met een droom van eenwording, waarin xenofobie floreert en solidariteit onder druk staat.

  • Een documentaire met groot gevoel voor beeldpoëzie
    Trouw
  • Visueel indrukwekkend hedendaags Europa
    NRC
    Filmtotaal

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?