sluit

A Prayer Before Dawn

Film

Na een jeugd vol wetsovertredingen en verslavingen verhuist de jonge Engelse bokser Billy Moore naar Thailand, op zoek naar een beter leven.

Toch komt hij weer in de onderwereld terecht. Op een dag valt de politie zijn appartement binnen, waarna hij in één van Thailand’s meest beruchte gevangenissen belandt. In ‘Klong Prem’, ironisch ook wel ‘Bangkok Hilton’ genoemd, gelden er tien regels. Breek je er één, dan is de kans groot dat je doodgaat. Breek je er geen, dan is het zeker dat je het loodje legt. Billy moet niet alleen zien te overleven, hij moet ook strijden tegen zijn innerlijke demonen. Door zijn ervaringen als bokser weet hij zich aan te sluiten bij een leermeester in de dodelijke gevechtskunst Muay Thai Boxing. Zijn de bokstoernooien de weg naar verlossing?

A Prayer Before Dawn is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Billy Moore, die twee van de meest gewelddadige gevangenissen in Thailand heeft weten te overleven door middel van zijn vaardigheden in boksen. Regisseur Jean-Stéphane Sauvaire heeft de film opgenomen in een echte Thaise gevangenis met behulp van Thaise ex-gevangen, wat de beleving angstaanjagend realistisch maakt. Zo realistisch dat de film haast aanvoelt als documentaire. Als je daar de nauwkeurige cinematografie bij optelt, kruipt de gewelddadige sfeer gelijk onder je huid. Hoofdrolspeler Joe Cole dompelde zichzelf onder in de Thaise cultuur en werd getraind in boksen. Al het sparren is zodoende dus echt en elke stoot in de film is dan ook raak.

  • Onvervalste, bloedige nachtmerrie.
    The guardian
  • Het grenst aan het onaangename.
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden