sluit

A Private War

Film

A Private War is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een van de meest gevierde en gerespecteerde oorlogscorrespondenten van deze tijd; Marie Colvin.

Rosamund Pike (Gone Girl, Hostiles) kruipt in de huid van Colvin, die bekend stond om haar onbevreesde en opstandige acties om in de meest gevaarlijke gebieden onderdrukten een stem te geven. Ze heeft veel grote werken op haar naam staan, waaronder interviews met dictators en leiders van rebellengroeperingen. Door haar vele gevaarlijke missies worstelt ze met een posttraumatische stoornis, die zowel fysiek als mentaal veel van haar vraagt. Ondanks dit zet ze alles op alles om op verhalen te blijven jagen en het publiek ‘thuis’ te kunnen tonen hoe de gewone mens lijdt onder het oorlogsgeweld. Samen met oorlogsfotograaf Paul Conroy (Jamie Dornan) begint ze aan de gevaarlijkste opdracht van hun leven, in de belegerde Syrische stad Homs.

Matthew Heineman probeert met A Private War een waarheidsgetouw eerbetoon voor de dappere Colvin neer te zetten. Met deze film heeft Heineman twee Golden Globe nominaties aan zijn collectie toe kunnen voegen (Best Original Song & Best Performance by an Actress). Rosamund Pike heeft verschillende beloningen gekregen voor haar overtuigende vertoning als Marie Colvin, waaronder een nominatie voor Beste Actress bij de Satellite Awards en de Golden Globes.

FILM & GESPREK
Op woensdag 1 mei organiseren wij een Film & Gesprek rondom A Private War. We kijken de film en gaan daarna in gesprek met journalist Minka Nijhuis, die al ruim vijfentwintig jaar verslag doet vanuit conflictgebieden, zoals Afghanistan, en Syrië en o.a. schrijft voor NRC Handelsblad. Wat doet dit werk met haar? En wat drijft haar om dit werk, met gevaar voor eigen leven, te blijven doen?

 • Oorlogsgeweld zonder sensatiezucht
  NRC
 • In de huid van moedige Marie
  De Volkskrant
 • Boeiende biopic. Een voortreffelijke Pike (Marie Colvin)
  VPRO Cinema
 • Heldin van het vrije woord
  de Telegraaf

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden