sluit

A River Below

Film
Movies that Matter

Diep in de amazonerivier leeft de zeldzame roze dolfijn. De prachtige, welhaast mythische diersoort wordt met uitsterven bedreigt, omdat het een makkelijke prooi vormt voor lokale vissers, die de dolfijnen illegaal slachten en gebruiken als aas bij visvangst.

De Braziliaanse televisiester Richard Rasmussen (een soort Freek Vonk) zet zijn eigen televisieprogramma op National Geographic handig in om aandacht te genereren voor deze illegale slachting. Ook bioloog Fernando Trujillo strijdt voor het behoud van het bijzondere dier, niet in de laatste plaats omdat de vis die met de dolfijn gevangen wordt hoge concentraties kwik bevat en daarom een gevaar vormt voor de volksgezondheid. Beide mannen houden er zo hun eigen strategie op na. Terwijl het gevecht om de dolfijnen te redden intensiever wordt, dringt de vraag zich op welke middelen geoorloofd zijn om het probleem aan de kaak te stellen. Een schandaal zet de verhoudingen op scherp en legt prangende ethische kwesties bloot. A River Below is een prachtige film met een onverwachte wending, die ons een spiegel voorhoudt in ons gevecht voor een betere wereld.

Nagesprek
Na afloop van de film is er een nagesprek met Martin Drenthen. Hij is milieufilosoof en als universitair hoofddocent filosofie verbonden aan het Institute for Science in Society van de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich met name op ethische vragen rond natuurbeheer en natuurbescherming.

Movies that Matter On Tour
Met Movies that Matter On Tour brengt Movies that Matter festivalfavorieten naar filmtheaters door heel Nederland. Maandelijks kan je een spraakmakende film te zien, met een inleiding of nagesprek met inspirerende gasten. De vertoning van A River Below wordt georganiseerd in het kader van Movies That Matter en in samenwerking met Amnesty Nijmegen en Amnesty Studentengroep Nijmegen.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?