sluit

A United Kingdom

Film

De Botswaanse prins Seretse Khama veroorzaakt een internationale opschudding in de jaren ’40 wanneer hij met een blanke Londense vrouw trouwt.

Seretse Khama is een jonge, briljante Afrikaanse prins. Hij studeert rechten in het Verenigd Koninkrijk ter voorbereiding van zijn leven als koning van Botswana. Op de Missionary Society Dance ontmoet hij Ruth Williams, een jonge, blanke vrouw van een bescheiden arbeidersgezin. Ze voelen zich direct tot elkaar aangetrokken. Zij door zijn hoop op een betere wereld, hij door haar verlangen deze wereld te omarmen. Beiden hebben ze dezelfde humor en samen delen ze een liefde voor jazzmuziek. Enkele weken later doet Seretse, die tot over zijn oren verliefd is, een huwelijksaanzoek en Ruth geeft al snel haar jawoord. Het geplande huwelijk stoot echter op veel verzet, vooral nu Seretse teruggeroepen wordt om te regeren in Botswana. Het idee dat een biraciaal koppel het hoofd van Botswana wordt is ondenkbaar. De familie van Seretse oefent druk uit op het huwelijk, aangezien een blanke koningin tegen de Botswaanse tradities ingaat. Ook Ruth’s familie is alles behalve steunend. Haar vader dreigt haar zelfs uit huis te zetten. Niet alleen de familieleden van het koppel is tegen het huwelijk, ook de Britse en Zuid-Afrikaanse regering zijn alles behalve blij met dit huwelijk.

Het inspirerende A United Kingdom is geregisseerd door Amma Asante (A Way of Life, Belle) en is een waargebeurd verhaal. Prins Seretse Khama wordt gespeeld door David Oyelowo (Selma, The Butler). Rosamund Pike (Gone Girl, Pride & Prejudice) was geëmotioneerd na het zien van de jeugdfoto’s van Williams en Khama en besloot de rol van Ruth Williams op zich te nemen.

  • A United Kingdom is verleidelijke crowdpleaser
    De Volkskrant
  • Mooie maar brave verfilming van de verboden liefde tussen een prins uit Beetsjoeanaland en een Britse typiste
    Filmtotaal

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden