sluit

After the Storm

Film

Japans drama over de zelfverkenning van Ryota, een gescheiden schrijver/privédetective met een gokverslaving die zijn zoon wil zien.

Het leven is aan Ryota (Hiroshi Abe, Still Walking) voorbijgegaan. Op bezoek bij zijn moeder speurt hij naar spulletjes van zijn overleden vader om te verpatsen. Ja, hij heeft ooit een boek geschreven. En ja, hij won een literaire prijs. Maar het tweede boek laat jarenlang op zich wachten. Hij kan zijn alimentatie niet betalen en zijn gokverslaving helpt niet. Als privédetective raapt hij de boel bij elkaar.

Hij probeert weldegelijk om zijn alimentatie bijeen te krijgen. Anders mag hij zijn zoontje niet meer zien. En terwijl buiten de tyfoons razen, doet zijn moeder haar best om hem het juiste pad op te sturen, hoe veel hij ook op zijn waardeloze vader lijkt. Een diepgravend drama over zelfverkenning.

Als geen ander vat regisseur Hirokazu Kore-eda (Nobody Knows) het Japanse familieleven van nu op film. Hij is waarschijnlijk de belangrijkste erfgenaam van meesterfilmer Yasujiro Ozu, en weet met bijna dezelfde precisie het dagelijks leven tot epische proporties uit te vergroten. Stukje bij beetje worden karakters uitgediept en menselijker gemaakt. Als kijker word je erin gezogen. En ook met After the Storm slaagt hij daar helemaal in.

Niet alleen thematisch is After the Storm een feest van herkenning. De liefhebbers van Kore-eda herkennen meerdere acteurs uit zijn zijn eerdere werk. Onder andere Yoko Maki en Lily Franky uit Like Father, Like Son en zowel Hiroshi Abe als Kirin Kiki uit Still Walking. In Nederland beleefde de film zijn première op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam (IFFR).

 

  • Een ontroerend drama met sympathieke personages
    filmtotaal
  • After the Storm-regisseur houdt onvoorwaardelijk van zijn personages
    de volkskrant
  • Geniaal in subtiliteit
    Filmvandaag

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden