sluit

Alberta

Film

Freek is 46 lentes jong en onwijs succesvol. Hij is een bekend figuur binnen de reclamewereld, getrouwd met de mooie en slimme Iris en heeft een geadopteerde zoon van 10. Toch raakt Freek verstrikt in een midlifecrisis.

Freek had besloten om wat te doen aan zijn imago als womanizer, maar toch wordt hij smoorverliefd op de 23-jarige Alberta. Ze haalt hem over om met haar een reis te maken naar de gelijknamige plaats, Alberta, in Canada. Hij gaat, maar Iris vertelt hij niks over zijn gezelschap. In Alberta slaat de verveling al snel toe, vooral bij Alberta. Hij raakt dan ook in paniek wanneer ze een tripje maakt met een andere man en later terugkomt dan ze had gezegd. Freek had zijn vrouw beloofd om thuis te komen op zijn verjaardag, maar dit doet hij ook niet. Wanneer zijn verjaardag voorbij is, reist de bezorgde Iris af naar Canada om haar man te komen halen. Ze treft hem aan met Alberta, met alle gevolgen van dien.

Alberta is geregisseerd door Erik Wünsch, een belangrijk speler in de reclamewereld, en Eddy Terstall, een van Nederlands meest bekende en geprezen filmmakers. Terstall’s meest bekende film is Simon, uit 2004. Deze film was dat jaar de Nederlandse Oscar inzending en won maar liefst vier Gouden Kalveren. Ook aan Alberta weet Terstall een zeer komische draai te geven, ondanks dat het onderwerp van de film zwaar is. Niet alleen de regisseurs, ook de acteurs in de film zijn bekend in Nederland. Daniël Boissevain (Freek) is onder andere te zien in de tv-serie Gooische Vrouwen en Jamie Grant (Alberta) speelt in de tv-serie Flikken Maastricht.

  • Boissevain en Grant maken er het beste van
    de volkskrant
  • Alberta zit vol met aangename (visuele) grapjes en details
    de filmkrant
  • Een vrolijk humoristisch portret van een man die zich in een hopeloos liefdesavontuur stort
    het parool

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden