sluit

Alone in Berlin

Film

Berlijn, 1940. De Tweede Wereldoorlog is gaande en iedereen wordt beheerst door angst. De meeste mensen doen hun uiterste best om niet op te vallen terwijl de Nazi’s de stad overnemen. Zo ook het arbeiderskoppel Otto en Anna Quangel.

Maar als hun enige zoon sterft aan het front verandert er iets in hen. De pijn en het verdriet dat komt kijken bij hun verlies leidt tot een uitzonderlijke vorm van verzet. Otto en Anna beginnen met het schrijven van anonieme ansichtkaarten waarop ze ingaan tegen de heerschappij van Hitler. Deze kaarten verspreiden ze door de stad: een daad waarop de doodstraf staat. Hun stille verzet wordt al snel opgemerkt door de inspecteur Escherich en hiermee begint een gevaarlijk kat- en muisspel. Terwijl ze alsmaar onzekerder worden van hun leven bloeit hun voorheen kleurloze en eentonige huwelijk op.

Alone in Berlin is geregisseerd door de nog onbekende Vincent Perez. De film is een adaptatie van het op waarheid gebaseerde boek ‘Every Man Dies Alone’ van Hans Fallada. Zijn boek was een van de eerste antinazi romans en werd ruim 60 jaar na de eerste publicatie (1947) een wereldwijde bestseller. De cast van Alone in Berlin is veelbelovend; Anna wordt gespeeld door tweevoudig Oscar-winnares Emma Thompson (Howards End, Sense and Sensibility) en de rol van Otto wordt vertolkt door de voor drie Golden Globes genomineerde Brendan Gleeson (Into the Storm, The Guard, Suffragette).

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden