sluit

Another Day of Life

Film
Picl

Another Day of Life is een bijzonder indrukwekkende verfilming van Ryszard Kapuściński’s (1932 – 2007) beroemde boek, waarin we op ongekend lyrische wijze mee worden genomen in de gekte, de hoop, het onrecht en het idealisme van de onafhankelijkheidsstrijd in de jaren ’70 in Angola.

Wanneer hij aankomt in Angola, staat het land op springen en Kapuściński besluit naar het front te trekken als journalist. Het wordt zijn persoonlijk zwaarste tocht, waarin 20 jaar intense verslaggeving over de droom van een vrij Afrika culmineert. De filmmakers weten zijn reis filmisch te verbeelden; door de prachtige, soms bijna hallucinante animatie maken we de gebeurtenissen mee in de magisch realistische stijl van Kapuściński.

Kapuściński was zowel een van de grote kanshebbers op de Nobelprijs voor de Literatuur als de ‘reporter van de eeuw’. Hij was bij leven al legendarisch door als een van de weinigen naar de moeilijkste en gevaarlijkste plekken te reizen en terug te komen met prachtige reportages vol impressionistische sfeerbeelden als in de beste fictie. Kapuściński maakte in zijn leven 27 revoluties mee als journalist. Hij werd 40 keer gevangen gezet en vier keer ter dood veroordeeld. Deze film won de European Film Award (de Europese Oscar) voor de beste animatiefilm van het jaar.

 • Mengelmoes van animatie, archiefbeelden, interviews en foto's
  AD
 • Zulke schrijvers hebben we ook nu nog heel hard nodig
  NRC
 • Het beeld van de oorlog in Angola dat de film schetst, blijft onverminderd sterk.
  de Volkskrant
 • Voelt rauw, levensecht en is niet anders dan indrukwekkend te noemen.
  Filmdomein
 • Qua vorm natuurlijk enorm, maar werkt wel bijzonder goed.
  Cinemagazine
 • Animaties die aan de ene kant zijn schrijfstijl mooi weergeven, maar aan de andere kant ook het verschrikkelijke geweld dat hij beschrijft makkelijker maken om naar te kijken
  Filmtotaal

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?