sluit

At Eternity’s Gate

Film

Regisseur Julian Schnabel, die eerder al succes oogstte met The Diving Bell and the Butterfly (2007), onderzoekt met dit biografische drama de laatste donkere jaren van Van Gogh en zijn worsteling om te worden begrepen als kunstenaar.

Wanneer Van Gogh naar Parijs vertrekt om door te breken, ontmoet hij een groep avant-gardistische kunstenaars. Zijn verblijf is echter allesbehalve succesvol en de door ziekte geplaagde schilder vervolgt zijn weg, op zoek naar begrip en erkenning als kunstenaar. Willem Dafoe kruipt in de huid van de legendarische schilder en toont ons op een magnetische wijze de kracht van Van Gogh; dat de kunstenaar zijn tijd ver vooruit was en meer zag dan wie dan ook.

Regisseur Julian Schnabel studeerde in de Verenigde Staten alvorens door Europa te reizen, waar hij met name door de architectuur van Gaudí geïnspireerd werd. Zijn schilderijen en beelden zijn wereldwijd tentoongesteld, en zo had hij voor zich te richten op cinema al een grote naam voor zichzelf gemaakt. Zijn speelfilm Basquiat was te zien op het Filmfestival van Venetië, waar hij een paar jaar later ook te zien was met Before Night Falls. Hij ontving de prijs voor Beste Regisseur in Cannes en bij de Golden Globes met The Diving Bell and the Butterfly, een film die voor vier Oscars genomineerd werd. De rol van van Gogh gaf hij aan zijn goede vriend en medekunstliefhebber Willem Dafoe. Dafoe maakte al meer dan honderd films en was recent nog te zien in Aqauaman. Voor zijn rollen in The Florida Project, Platoon en Shadow of the Vampire werd hij genomineerd voor een Oscar, en sleepte hij twee Golden Globes in de wacht. Op het Berlijnse Filmfestival ontving hij vorig jaar een Gouden Beer als oeuvreprijs. In At Eternity’s Gate ontmoeten we ook de avant-gardistische Paul Gauguin, vertolkt door een van de grootste jonge acteurs van het moment, Oscar Isaac. Isaac maakte kans op een Golden Globe en ontving een Independent Spirit Award voor zijn hoofdrol in Inside Llewyn Davis, een film die ook de Grote Prijs in Cannes ontving en de Toronto Critics Award voor Beste Acteur. Isaac kan terugkijken op een veelzijdige reeks werken, waaronder een twee Star Wars-films, Ex Machina, en Life Itself.

 • Toeschouwer wordt soms eventjes zelf de kunstenaar
  NRC
 • Willem Dafoe maakt een onuitwisbare indruk
  VPRO Cinema
 • Een oprechte, eerbiedige film
  The Guardian
 • De makke zit hem in het script
  De Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden