sluit

Atlantique

Film

Atlantique’s duistere romantiek wekt niet alleen de doden tot leven, maar stelt bovenal belangrijke sociale kwesties aan de orde. Deze betoverende film over opgroeien en loslaten van Mati Diop is nu bij ons te zien.

In een voorstad van het Senegalese Dakar lijkt de jonge liefde tussen Ada en Souleiman zonder zorgen. Maar achter de sluier van verliefdheid gaat een sombere toekomst schuil. Ada staat op het punt met een andere man te trouwen, van wie ze niet houdt. En Souleiman besluit met een groep bouwvakkers, die al maanden geen loon heeft ontvangen, het land via de oceaan te verlaten op zoek naar een betere toekomst. Een aantal dagen na het vertrek van de jongens verstoort een plotselinge brand het huwelijksfeest van Ada en de meisjes uit de buurt worden door een mysterieuze koorts bevangen. Issa, een jonge politieman, gaat op onderzoek uit.

Atlantique is het speelfilmdebuut van regisseur Mati Diop. De film ging in première op het Filmfestival van Cannes, waar hij de Grand Prix in de wacht sleepte. Atlantique was de eerste film van een zwarte vrouwelijke filmmaker die werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes, en is de Senegalese Oscarinzending.

 • Zo te kunnen filmen, concreet en verheven tegelijkertijd, is een gave.
  NRC
 • Een sensationeel debuut, zelfverzekerd en uniek, waarmee Diop zich bewijst als een formidabel regietalent.
  De Volkskrant
 • De cinematografie is in elke scène van ongekende schoonheid.
  FilmTotaal
 • Een fenomenale zombiefilm uit Dakar.
  Trouw

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?