sluit

Aus dem Nichts

Film

De Duitse Katja en de Turkse Nuri hebben elkaar leren kennen in hun studententijd toen Nuri nog actief was als drugsdealer.

Jaren later leven Katja en Nuri een gelukkig leven samen met hun zoontje Rocko in Hamburg. Op een dag gaat er een bom af vlak voor het kantoor van Nuri waarbij hij en Rocko om het leven komen. Katja’s leven staat van de ene op de andere dag compleet op zijn kop. Door Nuri’s criminele verleden de politie gefocust op hele andere zaken dan de werkelijke daders. Als er een stel wordt opgepakt met neonazi overtuigingen lijkt de zaak de goede kant op te gaan. Als de rechter echter met een onverwachte uitspraak komt, raakt Katja in een diep dal van drugsgebruik en depressiviteit. Alleen door het heft in eigen handen te nemen kan ze nog betekenis geven aan haar leven.

Aus dem nichts is een verhaal over familie, recht en wraak, geïnspireerd op de rechts-extremistische moorden in Duitsland en de daaropvolgende rechtszaak in 2013. De film van regisseur Fatih Aki (Gegen die wand, Auf dem anderen seite) won de Golden Globe voor beste buitenlandse film. Hoofdrolspeelster Diane Kruger (Inglourious Basterds) won voor haar rol de prijs voor Beste Actrice op het filmfestival van Cannes. De film is verdeeld in drie hoofstukken: “de familie”, “gerechtigheid” en “de zee”. Cinematograaf Rainer Klausmann heeft voor elk hoofdstuk een andere stijl gecreëerd door het gebruik van verschillende camera’s en verschillende lenzen.

Begin maart sprak Trouw regisseur Fatih Akin uitgebreid over zijn nieuwe film. Akin wilde met Aus dem Nichts “zijn woede in iets constructiefs omzetten, een verhaal”. Ook vertelt hij over zijn vrienden die hem allen afraadden de film te maken. Lees hier het artikel van de Trouw.

  • Fantastische en terecht bekroonde performance.
    VPRO Cinema
  • Troebel drama over neonazi-terreur.
    NRC
  • Diane Kruger is hier niet neergezet omdat ze een knap koppie heeft, maar omdat ze daadwerkelijk de stortvloed aan emoties van Katja weet over te brengen.
    Filmtotaal.nl

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden