sluit

Ballad of a White Cow

Film
LUX bij je thuis
Picl

Mina’s leven staat op zijn kop wanneer ze bij de rechtbank hoort dat haar man Babak een jaar eerder ten onrechte is geëxecuteerd. De rechter verklaart dat het dan toch de wil van Allah geweest moet zijn.

De autoriteiten verontschuldigen zich en willen Mina financiële compensatie bieden voor het leed dat zij veroorzaakt hebben. In het belang van haar dochter en haarzelf start Mina een stil protest tegen het systeem. Net wanneer ze bijna door haar geld heen is, staat Reza voor haar deur en beweert een oude vriend van Babak te zijn. Reza had nog een schuld uitstaan bij hem en komt deze nu betalen. Hoewel Mina in het begin wat terughoudend is, laat ze hem steeds meer in haar leven toe. Niet wetende wat het verband is dat ze bij elkaar bracht.
  • Onrecht verdraagt geen fatalisme, maar de repressieve en patriarchale Iraanse maatschappij laat weinig ruimte voor vechtlust. Daarom is het zo adembenemend en bevrijdend hoe Maryam Moghadam (die regisseert én de hoofdrol speelt) en Behtash Sanaeeha tot het einde Mina veerkracht en waardigheid geven.
    NRC
  • In het indringende Ballad of a White Cow gelooft iedereen het goede te doen. Het gebrek aan een eenduidige zondebok maakt deze sluimerende aanklacht des te sterker. Wie kan het onrecht bestrijden als niemand het herkent?
    De Volkskrant
  • De stille, mooie shots vervelen niet. Je zou ze stuk voor stuk als treurig ansichtkaartje kunnen opsturen
    Filmvandaag

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?