sluit

Ballon

Film

Ballon vertelt het waargebeurde verhaal over Günter Wetzel en een van de meest spectaculaire ontsnappingen in de Duitse geschiedenis. De dramatische thriller van Michael ‘Bully’ Herbig is vanaf donderdag 18 juli te zien.

Het is 1979 en de Koude Oorlog houdt de hele wereld in spanning. Duitsland is nog altijd opgesplitst in Oost en West. In het Oosten, de toenmalige DDR, verlangen twee gezinnen naar een betere toekomst in het Westen. In het geheim bouwen Günter Wetzel (David Kross) en zijn vriend Peter (Friedrich Mücke) een grote luchtballon, waarmee ze hun gezinnen over de grens willen vliegen. Als de poging mislukt brengen ze niet alleen hun ontsnapping, maar ook de levens van hun familie in gevaar. De Stasi zit de families op de hielen en komen steeds dichterbij de waarheid. Het enige wat ze nog kan redden is een laatste wanhoopspoging door de lucht…

Duitse acteur en regisseur Michael ‘Bully’ Herbig baseerde het verhaal van Ballon op de ongelooflijke gebeurtenissen uit het leven van Günter Wetzel. Wetzel ziet in dat de ontsnapping een gevaarlijke actie was, maar zag op dat moment geen andere weg naar vrijheid. De twee gezinnen maakten deel uit van maar liefst 75.000 Oost-Duitsers die naar het Westen wilde vluchten. Michael Herbig zet met Ballon zijn tweede speelfilm neer en toont het aangrijpende waargebeurde verhaal op het grote doek. Voor Ballon won Herbig de publieksprijs voor Beste Speelfilm op het Washington DC Filmfest.

 • Het moet raar lopen wil dit niet de Duitse publiekslieveling van het jaar worden
  Cinemagazine
 • Je begrijpt waarom Disney er als de kippen bij was om er in 1982 al een film over te maken
  Trouw
 • Dankzij parallelmontages spannend tot aan het einde
  NRC
 • Wordt gaandeweg steeds meeslepender
  VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden