sluit

Beanpole

Film
Picl

Regisseur Kantemir Balagov neemt ons in Beanpole mee naar Leningrad, 1945, waar de Tweede Wereldoorlog grote sporen heeft nagelaten. Tussen de wrakstukken leven twee vrouwen die hun leven proberen te herpakken.

Het verhaal vindt plaats in een ziekenhuis waar verpleegster Iya (Viktoria Miroshnichencko) verwondde veteranen verzorgt onder leiding van de hoofddokter Nikolay (Andrey Bykov). Wanneer ze niet op haar werk is, verzorgt ze Pashka, de zoon van een vriendin. Ze leven samen in een kleine kamer. Na een vreselijjke gebeurtenis keert haar vriendin en vrouwelijke soldaat Masha (Vasilisa Perelygina) terug van het front om bij Iya te verblijven. Iya heeft momenten waarop ze bevriest, een symptoom van PTSD. Masha krijgt regelmatig een bloedneus en heeft veel erger meegemaakt aan het front. Langzaam ontstaat er een bijzondere band tussen de verlegen Iya en wispelturige Masha.

De Russische Kantemir Balagov’s filmstijl versterkt de depressieve en hopeloze sfeer uit Rusland vlak na de Tweede Wereldoorlog en vlak voor de opkomst van de USSR en het communisme. Zowel Beanpole als zijn debuutfilm Closeness uit 2016 wonnen beide de FIPRESCI prijzen uit de Un Certain Regard-categorie op het Cannes Films Festival.

 • Een stille, heftige film over twee wankelende vrouwen die elkaar overeind houden in een gebrutaliseerd Rusland.
  NRC Handelsblad
 • Filmend in een stijl die zowel klassiek als los aandoet, schept Balagov krachtige personages, subliem vertolkt door zijn acteurs.
  De Volkskrant
 • Kantemir Balagov is hét filmtalent van Rusland.
  Het parool
 • De indrukwekkende beelden kunnen overdonderen in hun sereniteit.
  cinemagazine

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden