sluit

Beauty and the Dogs

Film
Movies that Matter

Tijdens een studentenfeest in Tunis ontmoet Mariam de mysterieuze Youssef.

Als ze samen het feest verlaten, begint er een lange nacht waarin Mariam zal moeten vechten voor haar rechten en waardigheid in een corrupt systeem. Ondanks de schok van de gebeurtenis is Mariam vastberaden aangifte te doen tegen haar belagers. Maar dat wordt haar allesbehalve makkelijk gemaakt: hulpverleners en ambtenaren reageren laconiek en sturen haar van het kastje naar de muur. Ook wordt ze door de autoriteiten nog verder vernederd en gekleineerd. Terwijl de nacht vordert dringt de vraag zich op of het recht kan zegevieren wanneer het aan de kant van de belagers staat.

De Tunesische filmmaker Kaouther Ben Hania toont het verhaal in negen bedrijven, waarbij ze ieder hoofdstuk in één take filmde. Ze baseerde haar film op het controversiële waargebeurde verhaal dat eerder in boekvorm verscheen onder de titel Coupable d’être violée.

Nagesprek
De gastspreker is Saskia Glas. Zij heeft haar masters in sociale wetenschappen en in filosofie afgerond aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel werkt ze dankzij een NWO-Talentenbeurs als promovenda bij de afdeling Sociologie aan de Radboud Universiteit. Haar promotieonderzoek richt zich op steun voor gendergelijkheid in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In publieke debatten wordt steun voor gendergelijkheid onder burgers uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, wijzend naar de islam, vaak snel afgedaan. Maar gaat de religiositeit van burgers in het Midden-Oosten en Noord-Afrika wel altijd gepaard met het afkeuren van gendergelijkheid? En gaat dat overal, van Tunesië tot Saudi-Arabië, op precies dezelfde manier? Haar promotieonderzoek beantwoordt deze vragen door inzichten uit verschillende disciplines samen onder de loep te nemen.

Movies that Matter On Tour
Met Movies that Matter On Tour brengt Movies that Matter festivalfavorieten naar filmtheaters door heel Nederland. Maandelijks kan je een spraakmakende film te zien, met een inleiding of nagesprek met inspirerende gasten. 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?