sluit

BlacKkKlansman

Film
Blikverruimers

BlacKkKlansman vertelt het waargebeurde verhaal van Ron Stallworth (John David Washington) die als Afro-Amerikaanse politieman uit Colorado Springs de Ku Klux Klan probeert te infiltreren.

Ron Stallworth is in de jaren zeventig de eerste Afro-Amerikaanse aanwinst van het politiekorps in Colorado Springs en dat klinkt plezieriger dan het is. Na het zoveelste vervelende voorval laat Stallworth zich overplaatsen naar de undercoverafdeling. Wanneer hij dan een wervingsadvertentie voor de Klan ziet, heeft hij zijn roeping gevonden. Samen met zijn Joodse (en blanke) collega Flip Zimmerman (Adam Driver, The Man Who Killed Don Quixote) gaat hij aan het werk. Voor de persoonlijke ontmoetingen valt Zimmerman in, de rest van de tijd ontvouwt Stallworth telefonisch een band met de Klan-leden. Zo ontmoet hij zelfs de grote baas van de Klan, ‘Grand Wizard’ David Duke (Topher Grace, Under the Silver Lake). En dat is nog maar het begin van een bizarre loopbaan.

Regisseur Spike Lee is met deze speelfilm weer helemaal terug. Hij was met zijn sociale kritiek een van de meest relevante talenten van de jaren 80 en 90. Lee heeft als vanouds de smaak te pakken met een film die zowel stijlvol als inhoudelijk diepgaand is. En bijtend. Het mag geen verrassing zijn dat Jordan Peele (regisseur van Get Out) deze film heeft geproduceerd. De echte Stallworth hield zich na zijn pensioen 20 jaar stil. Daarna pas schreef hij zijn ervaringen op in zijn memoires, Black Klansman, de basis voor deze film. In de film zie je oudgedienden als Alec Baldwin en Calypso-koning Harry Belafonte naast de talentvolle jongere cast. Maar het meest opvallend is waarschijnlijk toch David Duke-vertolker Topher Grace, die bij het grote publiek vooral bekend is van de comedyserie That 70’s Show. Hij moest flink wat doorstaan om zich voor te bereiden, zoals het lezen van Duke’s nagenoeg onleesbare autobiografie My Awakening. Bovendien mocht hij van zijn vrouw zijn dialogen niet thuis oefenen, omdat zij dat racistische geblaat niet zo gepast vond bij hun pasgeboren baby. Hoofdrolspeler John David is de zoon van acteerlegende Denzel Washington, die al veelvuldig samenwerkte met Lee in films als Malcolm X, He Got Game en Inside Man.

Onder andere De Filmkrant schreef een uitgebreid artikel over BlacKkKlansman. Lees hier alvast een voorproefje uit het magazine. “Als het niet waargebeurd was, zou je het niet geloven: een zwarte politieagent gaat undercover bij de Ku Klux Klan in Spike Lee’s opruiende en strijdlustige satire BlacKkKlansman” (De Filmkrant).

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden