sluit

Blaze

Film

De kleurrijke singer-songwriter Blaze Foley was een sleutelfiguur in de Texas Outlaw muziekbeweging van de jaren ‘70 en ‘80. Hij overleed op 39-jarige leeftijd als onbekende muzikant, maar niet zonder countryartiesten als Willie Nelson en Merle Haggard te hebben geïnspireerd.

De film weeft drie verschillende levensfases van de zanger aaneen: zijn relatie met zijn geliefde, Sybil Rosen; de impact van zijn nummers, zijn leven en zijn dood op vrienden, vijanden en fans; en zijn laatste avond op aarde. Op deze laatste avond, die hij doorbrengt in The Outhouse, een beroemde bar in Austin, Texas, neemt hij enkele nummers op, tot er een duisternis neerdaalt die een schaduw werpt over zijn tragische laatste uren en hen die er getuigen van zijn.

Blaze is in de eerste plaats een liefdevol eerbetoon van regisseur Ethan Hawke aan een haast vergeten countryheld. Daarnaast is het volgens Hawke ook een ‘country western opera’, waarin hij zijn liefde voor countrymuziek betuigt. Hij baseerde de film op Sybil Rosen’s memoir Living in the Woods in a Tree: Remembering Blaze Foley. De rol van Foley wordt vertolkt door muzikant Ben Dickey, die hier zijn filmdebuut maakt. Alia Shawkat (The Final Girls, 20th Century Women, Green Room) speelt Rosen.

 • Een tedere ode aan een vergeten countryheld.
  trouw
 • Een meeslepend en lekker muziekdrama.
  elsevier
 • Blaze steekt aangenaam af bij het stadiongeweld in recente muziekfilmsuccessen. Juist de kleine momenten – tokkelen op een veranda met vrienden – maken Blaze genotvol.
  de volkskrant
 • Ontspannen, bijna gelijkmoedige film.
  nrc

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden