sluit

Blik op Vrijheid, Vluchtverhalen Toen en Nu

Film
Filmspecials

Op 3 mei starten in samenwerking met Stichting Zora de activiteiten met ‘Blik op Vrijheid, Vluchtverhalen Toen en Nu’,  zes korte filmportretten van mensen die persoonlijk geconfronteerd werden met geweld en onvrijheid.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verlieten velen hun dorp of stad in Nederland en in de decennia daarna zochten mensen hier een veilig thuis. De situatie in hun geboorteland, de reden voor hun vlucht en de manier waarop ze een nieuw leven hebben gevonden, verschilt per land, per tijd en per persoon. In ‘Blik op Vrijheid’ worden zes vluchtverhalen verteld. Teun Jordaan vertelt over zijn ervaringen in 1940 en 1944, Otto Szauer kijkt terug op zijn vlucht uit Hongarije in 1956. Benito Sanchez en zijn vrouw Coty Salazar werden verbannen uit Chili in 1976. Ziba Nillian ontvluchtte het regime van Ayatollah Khomeiny in 1994. Door de oorlog in Syrië kwamen de zestienjarige Abdel Tarakji en Sham Hassan naar Nederland in de jaren 2015 en 2016. Wat betekent vrijheid voor deze mensen? Voor welke vrijheid ben je bereid huis en haard te verlaten en een onzekere toekomst elders tegemoet te gaan? Welke vrijheid ervaar je in je nieuwe land? Was dat het vertrek uit je eigen land waard?

Na afloop van de portretten is er de mogelijkheid in gesprek te gaan met de in Nijmegen woonachtige Benito Sanchez. Hij zal ook een muzikale bijdrage leveren aan het programma.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?