sluit

Blind Willow, Sleeping Woman

Film

Blind Willow, Sleeping Woman is een Fijnzinnige, betoverende en diepmenselijke film gebaseerd op de magisch-realistische verhalen van Haruki Murakami. Murakami’s hoofdpersonen zijn op zoek naar hun plek in de wereld, naar verloren liefdes en de zin van het leven.

Een jonge vrouw mag een wens doen. Een praatgrage kikker wil samen met een verlegen accountant Tokyo redden. En een melancholieke man moet plots op reis om een mysterieuze lege doos te bezorgen. Zijn vrouw heeft hem net verlaten en zijn kat is kwijt. Dromen sijpelen de realiteit binnen. Murakami’s hoofdpersonen zijn op zoek naar hun plek in de wereld, naar verloren liefdes en de zin van het leven. En zelden gebeurt dat meeslepender, spannender en fascinerender dan in zijn verhalen. In zijn universum lopen realiteit en fantasie volkomen vanzelfsprekend in elkaar over. Er zijn prachtige speelse filosofische overpeinzingen. Katten lopen weg. Jazz staat op. Een reuzeworm veroorzaakt aardbevingen. Er wordt pasta gekookt en de oorschelpen van vrouwen blijven fascineren. Componist/regisseur Pierre Földes besefte dat deze magisch-realistische wereld zich perfect leent voor animatie. Hij schreef zelf een scenario waarin hij zes van Murakami’s verhalen tot één geheel weeft en bedacht hiervoor een geheel eigen, unieke visuele stijl helemaal toegesneden op Murakami’s ideeënwereld. Waarop de schrijver vervolgens zijn zeer zeldzame toestemming gaf. Földes creëerde een klein elegant wonder. De film ademt Murakami; in beeld, muziek, ritme en toon. Niet eerder raakte een film zo perfect de balans tussen existentialisme en ironie en dat vleugje absurditeit zo kenmerkend voor deze schrijver.

NRC ging in gesprek met de regisseur van de film. Lees hier het artikel. Op woensdag 22 maart won de film de hoogst denkbare eer uit Japan door het winnen van de Grand Jury Prize op het Niigata International Film Festival met Mamoru Oshii (Ghost in the Shell) als juryvoorzitter.

Voorpremière + inleiding.

Bij de voorpremière op dinsdag 28 maart bespreekt filosoof Ype de Boer enkele aspecten van Murakami’s werk. Meer informatie vind je hier.

 • Heerlijk dromerig, broeierig en melancholiek
  VPRO Cinema
 • Een mystificerend, emotioneel rampenverhaal
  NRC
 • Fraaie bespiegelingen in een bevreemdende, moderne tijd
  de Volkskant
 • Surreal tales around Tokyo earthquake
  The Guardian

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?