sluit

Borg/McEnroe

Film

In de jaren zeventig en tachtig was de tenniswereld in de ban van de rivaliteit tussen tennissterren Björn Borg en John McEnroe.

Borg stond bekend als een rustige, vriendelijke man en werd op handen gedragen door de tenniswereld. McEnroe stond, ondanks zijn talent, vooral bekend om zijn temperament en woede-uitbarstingen. De spanningen bouwden verder op. De tennissers trainden. Allemaal voor het hoogtepunt van hun rivaliteit. Een wedstrijd die de tenniswereld voorgoed zou veranderen: de legendarische Wimbledon-finale van 1980.

“When ice met fire.” Zo werd de finale destijds omschreven. Regisseur Janus Metz bootst de wedstrijd exact na. Sverrir Gudnason (Monica Z, Flugparken) en Shia LaBeouf (Lawless, Nymphomaniac) zijn uitstekend gecast als de twee tennisrivalen. Rivalen die zo verschillend lijken maar diep van binnen meer met elkaar gemeen hebben dan de oppervlakte doet vermoeden.

  • Deze sportfilm buit die verschillen uit, maar kijkt ook naar de overeenkomsten tussen beide mannen
    Het Parool
  • De kalmte van Borg is schijn, evenals de arrogantie van McEnroe. Deze aandacht voor de mens achter de topsporter maakt van het ingenieus gemonteerde Borg/McEnroe veel meer dan een sportfilm.
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden