sluit

Bram Fischer

Film

Zuid-Afrika, 1963. Er heerst grote politieke onrust in het land. De onvrede over de ongelijkheid tussen de zwarte bevolkingsgroepen en de blanke regimes groeit. En niet alleen bij de zwarte bevolking.

Het communisme is verboden en de geheime politie grijpt elke mogelijkheid aan om mensen van verboden activiteiten te beschuldigen. Wanneer er een reeks aanslagen op overheidsgebouwen plaatsvindt, gebruikt de politie dit om negen zwarte en blanke kopstukken van de ondergrondse communistische partij en het recent opgerichte ANC (Afrikaans Nationaal Congres) op te pakken. Aan deze groep wordt een tiende lid toegevoegd dat al eerder gevangen genomen was: Nelson Mandela. De families van de verdachten gaan op zoek naar een sterke advocaat en komen uit op de gerespecteerde, blanke advocaat Bram Fischer. Echter, wat bijna niemand weet is dat Fischer zelf ook een belangrijk lid van de communistische partij is. Hij wordt verscheurd door zijn wil om de mannen te verdedigen en de angst om zelf ontmaskerd te worden.

De film vertelt een waargebeurd verhaal en is geregisseerd door Jean van de Velde (Wit Licht, 2008). Qua taal, locaties en casting is hij zo dicht mogelijk bij de authenticiteit van het onderwerp gebleven. Opnames zijn geschoten in de rechtszaal in Pretoria waar het proces zich ruim 50 jaar geleden daadwerkelijk heeft afgespeeld en in de cellen waar de gevangenen werden vastgehouden. Ook is er voor het eerst een Zuid-Afrikaanse acteur gecast om Nelson Mandela te spelen (Sello Motloung). De rol van Bram Fischer wordt vertolkt door de Nederlandse acteur Peter Paul Muller (De dominee, De passievrucht).

  • Eindelijk een acteur die Mandela neerzet zónder zichtbare moeite
    De Volskrant
  • Bram Fischer is als politieke thriller en rechtbankdrama geslaagd
    Het Parool

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden