sluit

Brimstone + Q&A Martin Koolhoven

Film

Twee dagen na de première komt regisseur Martin Koolhoven (Oorlogswinter) naar LUX om te vertellen over zijn nieuwste film Brimstone. Een spannende, gewelddadige en epische thriller over overleven in de wildernis van het 19e-eeuwse Amerikaanse Westen.

Een verhaal over een krachtige vrouw en het verzet tegen de meedogenloze wreedheid van een hel op aarde. Liz, die op jonge leeftijd op gruwelijke wijze van haar tong is ontdaan, leidt samen met haar gezin een gelukkig leven op het Amerikaanse platteland. Daar komt alleen snel een einde aan wanneer er een nieuwe dominee, The Reverend, verschijnt in de kerkgemeenschap. Liz herkent hem meteen en weet dat zij en haar gezin gevaar lopen. Wanneer kort na de eerste preek een vrouw bevalt op de vloer van de kerk, schiet Liz meteen te hulp. Helaas mag het niet baten. Het pas geboren kind komt te overlijden. Liz krijgt de schuld. De hele kerkgemeenschap kijkt Liz met de nek aan en de man van de bevallen vrouw zweert wraak. The Reverend redt Liz en haar familie, maar waarschuwt dat ze haar straf niet kan ontlopen. Hij besluit alles wat Liz lief heeft te vernietigen, maar Liz is een echte overlever, geen slachtoffer. Ze is een vrouw met verbazingwekkend veel moed die terugvecht voor het betere leven dat zij en haar dochter verdienen.

Koolhoven: ‘Wat met name opvalt is het feministische perspectief. Westerns zijn meestal nogal macho, maar Brimstone heeft een vrouwelijk point of view, niet alleen letterlijk, maar ook inhoudelijk. Dat is vrij uniek voor een film gesitueerd in the Old West’. Dit unieke perspectief valt goed bij de filmcritici. “Een epische horroremancipatiewestern, vol religieus gemotiveerd geweld & gemuilkorfde vrouwen. Ik heb ervan genoten”, tweet de Volkskrant-journalist Bor Beekman. “Martin Koolhoven is een Quentin  Tarantino van boven de Moerdijk. Beeldig geweld is dan geen fun, maar straf van genadeloze God”, volgens De Standaardjournalist Jeroen Struys. Brimstone is ook de eerste Nederlandse film die genomineerd werd voor een Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië.

Martin Koolhoven werkt voor het eerst samen met een internationale sterrencast. Zo wordt de helse predikant The Reverend gespeeld door Guy Pearce (Momento). Verder maken ook Dakota Fanning (American Pastoral), Carice van Houten (Black Butterflies) en Kit Harington (Game of Thrones) onderdeel uit van de cast. Koolhoven ontving voordat hij begon aan de film verschillende aanbiedingen vanuit Hollywood, maar wilde bij zijn eerste Engelstalige film het volledige zeggenschap houden.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden