sluit

Brimstone

Film

Brimstone is een spannende, duistere western met feministische boodschap die zich afspeelt aan het einde van de 19e eeuw.

Liz, die op jonge leeftijd op gruwelijke wijze van haar tong is ontdaan, leidt samen met haar gezin een gelukkig leven op het Amerikaanse platteland. Daar komt alleen snel een einde aan wanneer er een nieuwe dominee, The Reverend, verschijnt in de kerkgemeenschap. Liz herkent hem meteen en weet dat zij en haar gezin gevaar lopen. Wanneer kort na de eerste preek een vrouw bevalt op de vloer van de kerk, schiet Liz meteen te hulp. Helaas mag het niet baten. Het pas geboren kind komt te overlijden. Liz kijrgt de schuld. De hele kerkgemeenschap kijkt Liz met de nek aan en de man van de bevallen vrouw zweert wraak. The Reverend redt Liz en haar familie, maar waarschuwt dat ze haar straf niet kan ontlopen. Hij besluit alles wat Liz lief heeft te vernietigen, maar Liz is een echte overlever, geen slachtoffer. Ze is een vrouw met verbazingwekkend veel moed die terugvecht voor het betere leven dat zij en haar dochter verdienen.

Voor Brimstone werkte regisseur Martin Koolhoven (Oorlogswinter) voor het eerst samen met een internationale sterrencast. Zo wordt de helse predikant The Reverend gespeeld door Guy Pearce (Momento). Verder maken ook Dakota Fanning (American Pastoral), Carice van Houten (Black Butterflies) en Kit Harington (Game of Thrones) onderdeel uit van de cast. Koolhoven ontving voordat hij begon aan de film verschillende aanbiedingen vanuit Hollywood, maar wilde bij zijn eerste Engelstalige film het volledige zeggenschap houden. De enigszins gewelddadige thriller Brimstone is de eerste Nederlandse film die genomineerd werd voor een Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië.

 • Brimstone is een kundig en precies vertelde horrorwestern, gemaakt met vaste auteurshand, vol grote gebaren in structuur en spel.
  De Volkskant
 • Te lang, te vet, maar wel heel spannend
  NRC Handelsblad
 • Van lachen is amper sprake, van lijden des te meer: regisseur Martin Koolhoven toont zich bepaald niet behaagziek in de grimmige western Brimstone.
  het Parool
 • Nederlands duistere bijdrage aan het typisch Amerikaanse filmgenre.
  Filmtotaal

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden