sluit

Buddy

Film
Picl

In Buddy vertelt documentairemaakster Heddy Honigmann het verhaal van zes bijzondere honden en hun eigenaars, voor wie het leven niet altijd even makkelijk is.

Maar dankzij de ongelooflijke vaardigheden van hun trouwe viervoeters zijn ze toch zo onafhankelijk als maar kan. Hulphond Kaiko helpt Erna bijvoorbeeld met uitkleden en keert haar ’s nachts om in bed, omdat ze daar zelf niet toe in staat is. Utah is een onvoorwaardelijke vriend voor de autistische jongen Zeb. Ze wijst hem nooit af, zoals de kinderen in de buurt dat wel doen. En de rebelse Annebel gaat nergens heen zonder Kay, haar kameraad en ‘verpleger’, die over haar waakt als de pijn overweldigend wordt. Buddy is een ode aan de vechtlust van de hoofdpersonen en een liefdesportret van de diepe band tussen mens en hond.

De faam van documentairemaakster Heddy Honigmann strekt tot ver buiten Nederland: festivals over de hele wereld vertonen haar documentaires, en van Parijs tot San Francisco zijn retrospectieven aan haar werk gewijd. Honigmann komt oorspronkelijk uit Peru, studeerde film in Rome, en woont sinds 1978 in Nederland. Deze internationale achtergrond maakt haar bij uitstek geschikt als observator van mensen die ze overal ter wereld filmt en hoe ze omgaan met liefde, seks, verdriet en de strijd om het bestaan. Voor haar werk won ze vele prijzen: twee keer een Gouden Kalf voor Crazy en Forever, en in 2013 kreeg ze de Living Legend Award op het IDFA. Deze prijs werd slechts één keer eerder uitgereikt aan de Amerikaanse documentairemaker Frederick Wiseman.

  • Gaat over meer dan een trouwe viervoeter.
    NRC Handelsblad
  • Het is moeilijk om als kijker niet verliefd te worden op de honden.
    De Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden