sluit

Burma Storybook

Film

Burma Storybook is een poëtische reis door een wonderlijk land waar de tijd heeft stilgestaan en poëzie het heeft overleefd als populaire kunstvorm.

Het belangrijkste personage in de film is de zeventigjarige Maung Aung Pwint, Myanmars beroemdste dichter. Zijn familie is verscheurd door de dictatuur. Vanwege zijn teksten zat hij meer dan dertig jaar gevangen, terwijl zijn zoon al twintig jaar als balling in Finland leeft. Het verlangen naar de verloren zoon vormen het hart van Burma Storybook. Het verleden heeft bij iedereen sporen nagelaten. Zo kan een voormalige politieke gevangene niet tegen het geluid van regen kan omdat het hem herinnert aan martelingen. Er is ook nog steeds angst voor de militairen, want ‘in Burma is het leger nog altijd koning’.

Burma Storybook is een adembenemende documentaire van Petr Lom en Corinne van Egeraat (Ana Ana) over een land dat onzeker en zoekende is na jaren dictatuur. Petr Lom wist dat hij zijn hoofdpersonage ontmoet had toen Maung Aung Pwint tegen hem zei ‘laten we samen een lang gedicht maken’. Zijn verhaal wordt begeleid door gedichten van de belangrijkste hedendaagse schrijvers in Myanmar. Het zijn kritische teksten over de transformatie van hun land, met speciale aandacht voor het voortdurende onrecht.

  • De regisseurs laten zien dat poëzie voor veel Birmezen een springlevende kunstvorm is.
    de volkskrant
  • Boeiend panorama over poëzie in Myanmar, met een ietwat meanderende structuur.
    filmtotaal

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?