sluit

Burning

Film
Picl

Jongsoo werkt als parttime koerier in Seoul, maar droomt van een schrijverscarrière. Op een dag wordt hij op straat aangesproken door een oud klasgenootje: de leuke en opgewekte Haemi.

Haemi staat op het punt om af te reizen naar Afrika en zoekt een oppasser voor haar kat. Jongsoo valt als een blok voor haar en stemt enthousiast toe. Wanneer Haemi echter uit Afrika terugkeert met de mysterieuze Ben, ontstaat er een ongemakkelijke driehoeksverhouding die uit de hand lijkt te lopen door Bens vreemde ‘hobby’. Dan verdwijnt Haemi spoorloos.

De poëtische, onweerstaanbare thriller Burning werd met een recordaantal punten in de journalistenpoll uitgeroepen tot dé film van Cannes. Daarnaast was de film de officiële inzending van Zuid-Korea voor de Oscars. Regisseur Lee Chang-Dong begon zijn carrière in het theater, waarna hij romanschrijver werd. Hij maakte zijn filmdebuut met Green Fish, een unieke Koreaanse film noir. In 2003 werd hij de Zuid-Koreaanse Minister van Cultuur en Toerisme. Na het vervullen van zijn ambtstermijn stortte hij zich weer op het regisseren. Zijn vijfde film, Poetry ontving in Cannes de prijs voor het beste scenario. Yoo Ah-In vervult in Burning de rol van Jongsoo. Yoo timmert al sinds zijn tienerjaren aan de weg als acteur en is inmiddels een grote naam in zijn Zuid-Korea. Tegenspeler Steven Yeun (Ben) begon tijdens zijn academische carrière met acteren en wist al meerdere rollen te veroveren in Amerikaanse tv-series waaronder The Big Bang Theory. Voor Yun Jong-Seo is Burning de eerste serieuze acteerervaring. Ondanks haar nog relatief lege cv maakte zij een grote indruk bij haar auditie, wat Lee ertoe verleidde haar voor een van de hoofdrollen te casten.

  • Virtuoze filmkunst van Lee Chang-dong.
    de volkskrant
  • Ingenieuze thriller die blijft zinderen.
    NRC
  • Een film die onder je huid kruipt, en daar blijft branden.
    Trouw

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden