sluit

Charlie en Hannah gaan uit

Film
Picl

Hartsvriendinnen Charlie en Hannah zijn twee vlotte Vlaamse vrouwen die uit de emotionele houdgreep van hun exen proberen te komen.

Het is vrijdagnacht en de twee besluiten uit te gaan in Antwerpen. En hoe kunnen ze dat beter aftrappen dan met een lekker magisch chocolaatje? Wat volgt is een aaneenschakeling van trippy taferelen. Antwerpen krijgt de schaal van een kartonnen maquette. De borsten van Hannah beginnen te praten, schreeuwend naar kebab. Het ene moment zitten ze nog in de kroeg, het volgende moment lopen Charlie en Hannah over een sneeuwvlakte en dan zitten ze weer in een kosmisch zwart gat. Of zit er een vliegende ananas achter ze aan. Alles lijkt mogelijk, behalve een avondje stappen zonder dat het gelijk om seks of je exen draait. Kunnen de twee vrijgezellen na een nacht samen naar huis zonder de belofte / dreiging / voorbode van seks? Een absurde romantische komedie over een stormachtige stapavond, doorspekt met fantastische ontmoetingen en nachtelijke uitstapjes die alle wetten van de fysica tarten.

De Vlaamse regisseur Bert Scholiers springt in zijn fantasierijke speelfilmdebuut van de hak op de tak. Hij speelt met vorm, inventieve beeldgrappen, kleur en zwart-wit, wisselende beeldformaten en verwijzingen van de stille cinema. Hij wilde alles in de film zo metaforisch en prettig gestoord als mogelijk maken, zoals de filmstijlen van Woody Allen en Noah Baumbach. Charlie en Hannah gaan uit is dikwijls geestig, maar laat uiteindelijk zien dat het net zo makkelijk is om over grenzen te stappen als ze aan te kaarten en te respecteren.

  • Sanguinisch, knotsgek, allerdolst, het is heerlijk adjectieven verzinnen voor Charlie en Hannah gaan uit
    NRC
  • Charlie en Hannah gaan uit is gek, chaotisch, verrassend
    De Volkskrant
  • Uitermate melig
    VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden