sluit

Chez nous

Film

Pauline is een alleenstaande moeder en werkt als wijkverpleegster. Ze is toegewijd en haar patiënten zijn erg op haar gesteld. Leiders van een extreem rechtse partij in Noord-Frankrijk ruiken hun kans en willen profiteren van haar populariteit.

Omdat iedereen Pauline kent en iedereen haar graag mag, denken de leiders van de politiek rechtse partij via haar een groot publiek te kunnen bereiken. Ze vragen haar kandidaat te worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Na enige aarzeling accepteert Pauline. Ze is zich er immers van bewust dat de stad, waarin ze is opgegroeid, negatief verandert. De campagne stelt haar zwaar op de proef. Veel mensen waar ze voorheen goede contacten mee had, bijvoorbeeld een aantal van haar patiënten, worden getroffen door de idealen waar de partij die ze representeert voor staat. En dan is er nog haar nieuwe vriend. Zijn verleden werpt een schaduw over Pauline’s politieke toekomst.

Chez nous is geregisseerd door de Belgische Lucas Belvaux. Voor het schrijven van het script van de film heeft Belvaux samengewerkt met schrijver Jérôme Leroy, die veel kennis heeft over het onderwerp van de film en bovendien zelf uit Noord-Frankrijk komt. Op Leroy’s roman ‘Le Bloc’ is het filmscenario geïnspireerd. Chez nous heeft veel ophef veroorzaakt in Frankrijk, omdat de film indringend laat zien hoe populisme ‘goede’ mensen langzaam maar zeker kan bezoedelen. Gebaseerd op werkelijke voorvallen in Frankrijk, schoot de film de rechtse politieke partij Front National in het verkeerde keelgat. Belvaux probeert een antwoord te vinden op een actueel relevante vraag: wat zet mensen ertoe aan om zich aan te sluiten bij een extreem rechtse beweging?

  • In tijden van rechts-populisme toont dit Franse drama de gevaren en de makkelijke praatjes ervan
    Filmtotaal
  • Een intrigerend kijkje in de verleidelijke kracht van populisme
    Filmvandaag
  • Een noodzakelijke film
    Trouw

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden