sluit

Cinekid – Van Wad naar Waal

Film
Cinekid

Op woensdag 17 en zondag 21 oktober kun je een bezoekje aan de film WAD – Overleven op de grens van water en land combineren met een struintocht langs de Waal!

Kijk eerst naar de nieuwe natuurfilm WAD (van de makers van De Nieuwe Wildernis) en leer alles over het Waddengebied. Ga daarna zelf op onderzoek uit in de natuur rondom Nijmegen! Onder leiding van een gids van De Bastei ga je met een kleine groep het natuurgebied De Stadswaard verkennen. Per rondleiding is er plek voor 20 personen. Vergeet je wandelschoenen, regenjas en lunchpakketje niet!

WAD – OVERLEVEN OP DE GRENS VAN WATER EN LAND
Wad is de eerste Nederlandse natuurfilm over het waddengebied. Ruben Smit en zijn crew registreren dit unieke Nederlandse natuurgebied en al zijn bijzondere fenomenen zowel onder- als bovenwater, in elk seizoen. Daarbij schuwden ze geen enkele uitdaging: met de nieuwste filmtechnieken, timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera’s weet de crew de bijzondere flora en fauna van de wadden vanuit alle perspectieven weer te geven. Onderwater filmen is bijvoorbeeld in de troebele Waddenzee een uitdaging van formaat, om nog maar te zwijgen over het in beeld brengen van het microleven. Daarnaast volgen we de jacht van de slechtvalk, de geboorte van zeehonden in het wild, eindeloze sterrenhemels, unieke natuurfenomenen zoals springtij, noorderlicht en een bevroren ijszee. Alles is gefilmd alsof je zelf naast de zeehond op de zandbank ligt te zonnen. Maar Wad is niet alleen een maar een aaneenschakeling van mooie plaatjes. Het vertelt een duidelijk verhaal dat het enige Nederlandse natuurgebied met de status Unesco Werelderfgoed in al zijn rauwe schoonheid toont.

Wad is de eerste Nederlandse 4K-filmproductie, volledig zonder subsidies tot stand gekomen in samenwerking met vele lokale partners, natuurorganisaties, onderzoekers, recreatiebedrijven en overheden. In de afgelopen vijf jaar filmde de kleine crew, onder aanvoering van regisseur Ruben Smit, op ruim 300 draaidagen ruim 500 uur aan filmmateriaal (ter vergelijking: een gemiddelde speelfilm heeft 30 draaidagen). Ecoloog en natuurfilmer Smit maakte zijn debuut met De Nieuwe Wildernis (2013) en de gelijknamige tv-serie bij de VARA. In 2014 won hij voor deze film als regisseur de Rembrandt Award en een Gouden Kalf. In 2016 werd hij uitgeroepen tot grootste nationale natuurkenner in de eerste Nationale Natuurquiz. Eind 2016 was de natuurdocumentaire Schatkamer van de Veluwe op NPO2 en in 2015/2016 is de documentaireserie ‘Levende Rivier’ te zien geweest op NPO2, én in diverse bioscopen en filmhuizen door heel Nederland.

STRUINTOCHT
Na de film gaan we met een gids van de Bastei het natuurgebied De Stadswaard verkennen. Daar zal je alles leren over het leven op de grens van water en land. Per rondleiding is er plek voor 20 personen. Vergeet je wandelschoenen, regenjas en lunchpakketje niet, want het wordt een avontuurlijke tocht!

CINEKID
De herfstvakantie vier je met Cinekid, het grootste kindermediafestival ter wereld! Tijdens Cinekid in LUX kijk je de nieuwste en meest bijzondere kinderfilms en kun je knutselen en spelen in onze multimedia-speeltuin: het Kidslab. Daarin kun je bijvoorbeeld met een virtuele auto over een zelfgemaakte racebaan rijden, de hoofdrol spelen in je eigen tekening, of muziek maken met je handen. Ook organiseren we leuke activiteiten zoals een opblijfavond en een struintocht langs de Waal in samenwerking met De Bastei! Kijk hier voor het complete overzicht.

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden