sluit

Citizen K

Film
Picl

Alex Gibney brengt zijn diepgaande documentaire Citizen K naar het witte doek. De film vertelt het verhaal van de oligarch Michail Chodorkovski en is nu in LUX te zien.

Michail Chodorkovski was een van de zakenmannen die in de jaren negentig rijk werd door handig gebruik te maken van de mogelijkheden in het kwetsbare economische systeem tijdens de overgang van het communisme naar het kapitalisme in post-Sovjet Rusland. Samen met de andere rijke oligarchen bezat hij niet alleen kapitaal maar ook macht en invloed binnen de Russische politiek. Enkele jaren later keerde het tij. De economie stortte in en de nieuwe president Poetin bleek geen enkele vorm van inmenging in of kritiek op zijn beleid te dulden. Chodorkovski werd gearresteerd en zat tien jaar in de gevangenis in Siberië. Vandaag leeft de Rus in ballingschap in Londen en spreekt zich ferm uit tegen het Poetin-regime. Met Chodorkovski’s verhaal biedt de documentaire Citizen K een onthullende blik op de recente geschiedenis van Rusland.

Oscarwinnende regisseur Alex Gibney (Taxi to the Dark Side) bouwt zijn documentaire rijk en diepgaand op aan de hand van indrukwekkend archiefmateriaal, afgewisseld door interviews met onder andere BBC-correspondent Martin Sixsmith en de Nederlandse oprichter van de krant The Moscow Times Derk Sauer.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden