sluit

Climax

Film

Een groep virtuoze dansers verzamelt zich in een afgelegen schoolgebouw om te repeteren voor hun opkomende tournee. De repetitie is een fenomenale en onvergetelijke dans-performance, die overloopt in een feestje om hun aanstaande succes te vieren. Maar dan blijkt de schaal met sangria vermengd te zijn met een flinke hoeveelheid LSD, wat de sfeer doet omslaan.

Compleet van het pad geraakt loopt de feestelijke avond uit in een krankzinnige aaneenschakeling van paradijselijke dromen en gruwelijke nachtmerries. Climax is een ijskoude schets van doorgeslagen individualisme, steunend op het ijzersterke camerawerk van Benoît Debie en de hypnotiserende techno van onder andere Daft Punk en Lil’ Louis.

Climax is een unieke film die grotendeels geïmproviseerd door een cast van professionele dansers. Deze film ging in Cannes in première in het programma The Directors’ Fortnight en won daar de hoofdprijs. Noé is normaal gesproken niet zo’n positieve respons gewend: in een interview met The Guardian liet hij weten teleurgesteld te zijn in hoe weinig mensen geschokt de zaal verlieten, een veelvoorkomend fenomeen bij vertoningen van Noé. De Frans-Argentijnse regisseur staat bekend om zijn provocerende materie die velen naar de bioscoopzaal lokt, maar zelden de zaal vol houdt tot het einde; zijn confronterende films staan bol van heftige materie, chaotische beelden en sociaal nihilisme.

 • Briljant geschoten koortsdroom.
  vpro cinema
 • In Climax tergt regisseur Gaspar Noé de kijker net zo lang tot die gaat verlangen naar excessen.
  de volkskrant
 • Laat deze weergaloze trip naar de hel niet aan je neus voorbijgaan.
  filmtotaal
 • Satanische freak-out van seks en wanhoop.
  the guardian
 • Cinema zonder genade.
  algemeen dagblad
 • Een aanslag op al je zintuigen. Telkens weer vervult de Frans-Argentijnse regisseur je met een mengeling van diepe walging en extreme cinematografische verrukking.
  de morgen
 • Een orgiastisch oersoep, neukend, kakelend en krijsend.
  nrc
 • Zelden is er in een film zo'n spetterende dans-show weggegeven als in Gaspar Noé's Climax.
  trouw

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden